Hollands KroonVideo

Buurtbussen slaan handen ineen om nieuwe chauffeurs te werven (video)

Advertentie:

NOORDKOP – Er moet een gezamenlijke aanpak komen voor het werven van vrijwilligers voor de buurtbussen. Dat wil OMNI, de koepel van buurtbuslijnen in Noord-Holland. Sommige buurtbussen zijn al genoodzaakt diensten te schrappen door een tekort aan chauffeurs. Eind augustus staat een een gesprek gepland met de provincie.

“Helaas, het is zover,” zegt Paul Fortgens van de buurtbus 416 tussen Schagen en Kreileroord. De buurtbus schrapt de zaterdagdiensten door een ernstig gebrek aan chauffeurs. “Het is niet anders. We hebben een heel loyale club, maar daar moet je geen misbruik van maken. We hebben echt meer chauffeurs nodig,” vertelt hij aan onze mediapartner NH Nieuws.

Lees ook: Buschauffeurs gezocht!

Het gebrek aan vrijwilligers is volgens Jan Ipema van de OMNI-vereniging een structureel probleem: “We werken vooral met gepensioneerden, maar de pensioenleeftijd schuift steeds verderop en mensen melden zich meestal pas na een jaar of twee aan. En mensen willen vrij zijn en dat is betrekkelijk als je iedere woensdagochtend moet rijden.”

Werven
Buurtbusverenigingen doen er van alles aan om vrijwilligers te werven met folders, pamfletten in de bus en publicaties in lokale bladen. Buurtbusvereniging De Noordkop heeft daardoor wel wat nieuwe kandidaten. Paul Fortgens: “Het is heel lastig als je chauffeur bent en bestuurslid en privébezigheden hebt, om dat er allemaal bij te doen.”

Inmiddels heeft busmaatschappij Connexxion samen met de vereniging Omni een flyer ontworpen voor de buurtbussen in Noord-Holland. Er komt ook een sticker achter op alle bussen om vrijwilligers te werven. Jan Ipema is er blij mee: “Daar moeten we naartoe en ook meer samenwerken met andere buurtbusverenigingen. Probeer ook te werven buiten je eigen gebied. Dan komt het wel weer goed.”

Onderstaand een video reportage van mediapartner NH Nieuws gemaakt door Jurgen van den Bos.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button