Den Helder

Herdenking einde Tweede Wereldoorlog in de Oost op 15 augustus

Adverentie

Den Helder – Ook dit jaar zal in Den Helder op 15 Augustus herdacht worden dat het keizerrijk Japan in 1945 op die datum capituleerde voor de geallieerde strijdkrachten, waarmee er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in de Oost. De herdenking zal plaatsvinden bij het monument ‘Voor hen die vielen’ op de Vijfsprong en begint om 11.00 uur.

“Na de overgave van Japan leek het er op dat verzet, inzet en eindeloos wachten op de bevrijding niet tevergeefs waren geweest, en mensen weer in vrijheid hun eigen keuzes zouden kunnen maken. Niets bleek echter minder het geval te zijn in wat toen nog Nederlands Indië heette. De onafhankelijkheidsstrijd volgde, hetgeen veel leed en slachtoffers met zich mee bracht. Pas langzamerhand kwamen de verhalen los”, zo schrijft de organisatie van de herdenking.

Op 15 augustus zal er na het hijsen van de vlag halfstok, de toespraken en het Wilhelmus de gelegenheid zijn om kransen of bloemstukken te leggen bij het monument. Tot slot zal het signaal taptoe ten gehore worden gebracht. Hiermee worden de combattanten, het koopvaardijpersoneel en de gewone burgers die hun leven gewaagd en gegeven hebben herdacht.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button