Sport

Marit Raaijmakers: “Ervaren, leren en beter worden is nu belangrijker dan het klassement”

Adverentie

Frankrijk – “Over paar jaar zal ik misschien meer zichtbaar zijn aan de hand van prestaties, maar weet dat iedere winnaar die hier rond rijdt ook ooit 83e in een algemeen klassement stond.” Marit Raaijmakers, op dit moment bezig in de Tour de France Femmes, is niet echt bezig met de klassering. Belangrijker voor haar in deze tour is “de wil om te koersen, de Tour te ervaren, te leren en weer een stap beter te worden.”

De wielrenster uit Bergen, met roots in Hippolytushoef, staat na vijf dagen op plek 83 in het klassement. “Ik ben niet gefocust op het algemeen klassement”, vertelt ze. “Ik wist niet eens dat ik 83e sta. Alleen de top 20 is daarmee bezig. Alles buiten top 20 is hoogst waarschijnlijk een knecht.”

“Een vraag die vaak gesteld wordt is hoeveelste ben je geworden?, er wordt gevraagd naar een nummer. Ik ben in deze Tour nog niet bezig met dat nummer. De tweede dag reed ik 50 kilometer vooruit in de kopgroep, reed virtueel in het geel, pakte punten voor de bollentrui en heb vooral hard gekoerst. Dat zijn voor mij prestaties. In andere wedstrijden zal ik wel gefocust zijn op een concrete uitslag, maar in deze Tour is dat nog niet reëel.”

Rol binnen het team
Marit maakt deel uit van het Amerikaanse team Human Powered Health. Haar rol binnen het team verschilt naar eigen zeggen per dag. “In de vlakke heuvelritten is dat in de aanval zitten. In klimritten is dat knecht zijn voor de klimmers.”

Gevraagd naar de zwaarste dag tot nu toe antwoordt ze dag 3. “Omdat ik een slechte dag had en ieder klein heuveltje al te veel was. Zulke dagen heb je er tussen zitten. Er was geen reden tot paniek, maar het was wel ongelofelijk zwaar.”

Verschil met andere koersen?
“De aandacht die het krijgt. De vrouwen rijden in principe alle grote wedstrijden. Afgelopen jaren heb ik ook gewoon de Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Luik Bastenaken Luik, et cetera gereden. De vrouwen rijden ook Parijs Roubaix, de Giro d’Italia en de Vuelta, maar de media aandacht is altijd minder geweest als bij de mannen. Nu krijgen we evenveel. De Tour is internationaal bekend en krijgt dus wereldwijd veel aandacht.”

De Tour duurt tot en met zondag, er zijn dus nog drie etappes te gaan. Zit daar een kans op winst tussen? “Als je aan de start staat kan je winnen, maar winst zal wel heel lastig worden”, meldt Marit realistisch. “WorldTour is het allerhoogste niveau in het wielrennen. Alle teams hebben hun A team hier aan de start staan en iedereen is in topvorm voor dit grootse evenement. De gevestigde namen zijn gewaagd aan elkaar en strijden voor de winst. Hele teams moeten in topvorm zijn om hun kopvrouw te kunnen ondersteunen. Het niveau is zo verschrikkelijk hoog.”

Persoonlijke ontwikkeling
“Ik maak zelf nog steeds stappen in mijn persoonlijke ontwikkeling, maar door ook het steeds stijgende niveau is het moeilijk voor de buitenwereld om dat echt te zien. Over een paar jaar zal ik misschien meer zichtbaar zijn aan de hand van prestaties, maar weet dat iedere winnaar die hier rond rijdt ook ooit 83e in een algemeen klassement stond. Ik ben 23 jaar, maar rijd al wel vijf jaar de grootste WorldTour wedstrijden en dat op het niveau zo hoog als het nu is. Ieder jaar gaan we het niveau alleen nog maar overstijgen en aan mij om zowel die stijgende lijn bij te houden en daar nog ieder jaar een stapje bovenop te doen. Om zo naar de top toe te groeien.”

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button