Recensie

Haunted Mansion (recensie)

Adverentie

Bezoekers van de Disneyland-parken kunnen in diverse thema-attracties een rondrit maken. Een aantal van die attracties hebben de filmindustrie geïnspireerd. De bekendste zijn “Pirates of the Carribean” en “Jungle Cruise”. Een andere populaire attractie is het in 1969 geopende spookhuis met de naam Haunted Mansion. De succesvolle schrijfster Katie Dippold (Ghostbusters, Snatched) schreef het verhaal en Justin Smit (Dear White People) is de man die de horror-komedie regisseerde.

We maken kennis met Ben Matthias (Stanfield), een jonge astrofysicus die een camera heeft ontworpen waarmee donkere materie zichtbaar gemaakt kan worden. Hij ontmoet en trouwt met Alyssa (Jordan), die werkt als gids voor spooktochten. Als zij in een auto-ongeluk om het leven komt neemt de diep ongelukkige Ben haar werk over. Zelf gelooft hij niet in geesten, maar hij wil haar werk voortzetten.

Een aantal jaar later zien we hoe alleenstaande moeder Gabby (Dawson) met haar jonge zoontje Travis (Dillon) het oude grote huis Gracey Manor betrekt om er een B&B van te maken. Het huis blijkt echter behekst door een groot aantal geesten. De exorcist en pater Kent (Wilson) wordt ingeschakeld en wil dat Ben hem gaat helpen met zijn bijzondere camera. De nuchtere Ben gelooft er niet in, maar voor het geld gaat hij toch een kijkje nemen. Daar maakt hij kennis met Gabby die hem waarschuwt, want als hij binnenkomt zal het hem niet meer loslaten.

Haunted Mansion – The Walt Disney Company

Geesten
Ben negeert haar waarschuwing en gaat naar binnen om een verkenningsrondje te maken. Hij moet alleen maar lachen om de angsten van Gabby en haar zoon Travis. Eenmaal terug in zijn huis komt hij er achter dat hij niet meer alleen is en wordt hij gedwongen terug te gaan naar Gracey Manor. Ben en Pater Kent halen medium Harriet naar het huis om seances te houden. Om de plattegronden van het huis te krijgen komen ze bij geschiedenisprofessor Bruce Davis (DeVito) terecht. Wanneer ook de professor onverwacht in het huis arriveert is de club van de door de geesten gegijzelde slachtoffers compleet. Voor eigen lijfsbehoud en bevrijding willen zij nog maar één ding en dat is het huis bevrijden van de alle geesten.

De schrijfster heeft een vermakelijk verhaal weten te maken dat de sfeer van de oude attractie goed tot zijn recht laat komen. De insteek om Ben Matting als een nuchtere bezoeker te laten inzien dat geesten bestaan is grappig gevonden. Rapper Lakeith Stanfield speelt die rol ook lekker overtuigend. Komedie acteur Owen Wilson (Wedding Crashers, Marry me) levert als de onnozele pater Kent een mooie bijdrage. De 78-jarige Danny DeVito, die in de TV-serie “Taxi” (1978-1983) doorbrak, is met zijn lengte van 1 meter 47 een veel gevraagd acteur. Zijn invulling van professor Bruce Davis is precies wat we van hem kennen. Druk, pinnig en lekker eigenwijs. Tiffany Haddish (Like a Boss, Girls Trip) is met haar schrikeffecten verrassend grappig als het medium Harriet.

Details
De 13-jarige Chase Dillon speelt de rol van Travis, maar is wel erg snel gewend aan de griezelige geestenwereld om hem heen. Jared Leto (Morbius, Suicide Squad) is onherkenbaar als de geest Crump. Ook Jamie Lee Curtis (True Lies, Halloween) is moeilijk te herkennen als het oude medium Madame Leota. Een kleine rol, maar door haar weer prachtig neergezet. Voor de toeschouwers die wel eens in de attractie zijn geweest zijn veel kleine details herkenbaar. Het verhaal van 2:02 uur is wel wat bij elkaar geraapt, maar zeker onderhoudend en vooral leuk om te zien.

Regie: Justin Simien
Met: Lakeith Stanfield, Rosario Dawson, Owen Wilson, Tiffany Haddish, Danny DeVito, Jamie Lee Curtis, Chase Dillon, Jared Leto, J.R. Adduci, Creek Wilson, Charity Jordan
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button