
Noordkop – De gemeenten Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en Texel willen dat de regio Kop van Noord-Holland een belangrijke rol krijgt in de toekomstplannen van het Rijk wat betreft de productie van waterstof op zee. Dat blijkt uit een brief van de vier Kopgemeenten aan Sophie Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei. In deze brief roepen zij de minister op om de Noordkop te betrekken bij een toekomstig project van haar ministerie.
Het gaat om een demonstratieproject voor waterstof op zee, dat het ministerie op 10 juni 2024 aankondigde via een Kamerbrief. Een demonstratieproject heeft als doel om kennis en ervaring op te doen. In dit geval wil het ministerie op de Noordzee onderzoek doen naar waterstofproductie en -transport op zee. Waterstof dat op zee geproduceerd wordt, moet op het land dienen als duurzame energiebron. Dat betekent dat de geproduceerde waterstof ergens moet aanlanden. In de Kamerbrief over het demonstratieproject staat dat voor de aanlanding van de waterstof wordt gekeken naar het Noorzeekanaalgebied, dus in het zuiden van de provincie Noord-Holland.
De vier Kopgemeenten hebben gezamenlijk gereageerd op de Kamerbrief. Met deze reactie willen zij minister Hermans ervan overtuigen ook onderzoek te doen naar de aanlanding van waterstof in het noorden van de provincie. Zo benadrukken zij dat de Kop van Noord-Holland een lange traditie heeft met offshore-activiteiten en logistieke dienstverlening vanuit de haven verbonden aan energiewinning op de Noordzee. Daarnaast weergeven de Kopgemeenten hun ambities en inzet als het gaat om de productie en verwerking van waterstof. Ook het Rijksprogramma ‘Verbindingen aanlanding wind op zee’ wordt genoemd, waar de Noordkop wél in beeld is voor de aanlanding van waterstof.
Volgens de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en Texel geeft hun brief voldoende aanleiding voor de minister om de aanlanding van waterstof in de Noordkop te onderzoeken. “De Kop van Noord-Holland wil, mede door de aanwezigheid van Hydrogen Valley Noord-Holland, dé waterstofhub worden voor de productie van duurzame waterstof, doorvoer van duurzame waterstof vanaf de Noordzee en toepassing van waterstof(dragers) voor verduurzaming van onder meer de scheepvaart, de Port of Den Helder en de Koninklijke Marine. De waterstofhub helpt zo de nationale klimaatdoelstellingen te realiseren”, aldus de vier Kopgemeenten.
Zou iemand in deze kop gemeenten enig benul
hebben van H2, de productie daarvan, het transport daarvan en de kosten daarvan ? Is daar ook al ergens doorgedrongen dat de zogenaamde klimaatdoelen een beroving van ons allen zijn dat het klimaat niet verandert ??!
Dit gaat om politiek wens denken en wordt gedicteerd door Den Haag. Heeft allemaal niets met realiteit van doen maar meer met : kijk mij eens ik ben een deugend college, (geld speelt geen rol)! Kosten voor het volk, de staat zal in salarissen niets te kort komen…..