Cultuur/NatuurUitgaan

Landrotten en schavuiten op het Fortenfestival!

Advertentie:

Dit jaar wordt het levendige Fortenfestival voor de derde maal gehouden op zondag 15 september 2019 tussen 10:00 en 18:00 uur, tijdens het Open Monumenten Weekend op Fort Kijkduin te Huisduinen.

Het thema dit jaar? Landrotten en Zeebonken, Schatten en Schavuiten! Door het gehele fort zijn vrolijke schavuiten van Figurantengroep Ouderwetz te vinden; ze knallen met laserguns, zwaarden en pistolen. Maar er is ook zwaarder geschut te vinden; de Bataafse soldaten schieten met hun musketten, terwijl de Franse soldaten zelfs een echt kanon afvuren.

Zien hoe professionals met elkaar zwaardvechten? Dat kan! Tijdens Fortenfestival houden de stoere zwaardvechters een toernooi. Deze sport heet HMB ofwel ‘Historical Medieval Battle’. Alle deelnemers nemen het tegen elkaar op, waarna op basis van de totaal gescoorde punten de winnaar in verschillende categorieën wordt benoemd. Ook is het mogelijk om vragen te stellen aan de vechters.

Pirateneiland
Speciaal voor de energieke bezoekers staat een pirateneiland springkussen op het binnenplein. Even bijkomen kan bij de piratenbar, hier kun een gratis suikerspin worden gehaald, een snoepje worden gegeten of lekker wat limonade worden gedronken. Misschien marcheren er ook wel hele enge soldaten door het fort.Durf jij met ze te praten? Of is het leuker om het spelletje “verover de vlag” in de duinen te spelen met laserguns?! In diezelfde duinen is ook een piratenschat te vinden, met gouden munten! Ga op stap met twee woeste piraten die de schatkaart gekaapt hebben en vind de schat! Iets rustiger aan doen kan ook, bij de piratenbar worden leuke workshops gehouden.

Natuurlijk is er ook livemuziek; de gezellige lieden van accordeongroep Blikker Balgen lopen al spelend door het hele fort. Ook is hulp ingeroepen van een echte piratenband: Plunder! Ze komen uit Leeuwarden en spelen swingende piratennummers waar goed op gedanst kan worden. Even lekker zitten is mogelijk in de droge gracht waar diverse foodtrucks zich verzameld hebben.

Vuurvreter
Naast piraten en soldaten is er zelfs een heuse vuurvreter aanwezig. Dit magische verhaal bevat veel gevaarlijke stunts, echt een spectaculaire show! Na deze act is er ook nog een fantastische zeebonkenvoorstelling van Figurantengroep Ouderwetz in de trouwzaal van het fort. Wat zou daar gebeuren? Aan alle bezoekers, jong en oud, wordt opgeroepen: trek je mooiste piratenoutfit aan! Geschminkt worden is ook mogelijk op het Fortenfestival.

Voor deze dag geldt een gereduceerde entree van vijf euro per persoon. Kinderen van 3 jaar en jonger zijn gratis. Een combi-bezoek aan het Atlantikwall Centrum kan deze zondag (dankzij Open Monumenten Dag) voor slechts €10,-. Tickets zijn online te koop via de website van Fort Kijkduin Huisduinen of bij de kassa op het Fortenfestival zelf. Meer informatie op www.fortkijkduin.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button