PolitiekSport

Onderzoek naar toekomst sporthallen, verbouwing verrast D.S.O.

Den Helder – De handballers van D.S.O. kunnen nu Sporthal de Slenk verbouwd gaat worden gelukkig terecht in de zaal bij Scholen aan Zee. Het eerste deel van het seizoen is daarmee gered, maar het bestuur was graag eerder geïnformeerd door de gemeente. Het college geeft aan op de hoogte te zijn van het capaciteitsprobleem en start een onderzoek naar de toekomst van de binnensportaccommodaties in Den Helder.

In december vorig jaar waarschuwde Behoorlijk Bestuur voor een mogelijk tekort aan binnensportaccommodaties. Marcel Duyzer, lid van Behoorlijk Bestuur en tevens bestuurslid bij handbalvereniging D.S.O., had namelijk vernomen dat De Slenk verbouwd zou worden tot een appartementencomplex. Bekend was toen al dat Sporthal Sportlaan in de toekomst gesloopt wordt. Ook had de partij vernomen dat Sporthal De Brug niet meer gebruikt mag worden omdat deze afgekeurd zou zijn door NOC*NSF. Dit laatste blijft niet waar te zijn, zegt zowel het college als M.S.V. Zeemacht nu.

De geruchten over De Slenk klopten wel: Begin deze maand maakte zorginstelling De Klimop bekend dat eigenaar Van der Wal het pand zal verbouwen tot zorglocatie met 33 zorgwoningen. Dat zou uiteraard betekenen dat de verenigingen die daar actief zijn, onder andere Basketbalvereniging Noordkop, Zaalvoetbalvereniging HZVO en de handballers van D.S.O., straks een nieuw onderkomen moeten vinden. Toen Behoorlijk Bestuur in december vroeg naar een dergelijke ontwikkeling zei wethouder Pieter Kos, in afwezigheid van portefeuillehouder Peter de Vrij, dat er nog geen concrete stappen waren gezet om te komen tot een herbestemming. Wel zei Kos dat de eigenaar van de hal zich aan het oriënteren was op de toekomst.

Liever eerder geïnformeerd
De handbalvereniging verbaast zich over deze gang van zaken. Voorzitter Karin Selie geeft aan dat het volgens haar al bij de gemeente bekend had moeten zijn dat De Slenk verbouwd zou worden. Zij had het gewaardeerd als het lokale bestuur eerder in de lucht was gekomen: “Nu heeft het ons in de vakantie toch heel veel moeite gekost om een alternatief te vinden. Gelukkig kunnen we bij Scholen aan Zee terecht, ten minste tot 1 januari. Daarna wordt het weer puzzelen.” De Slenk is op dit moment nog open en Basketbalvereniging Noordkop blijft daar nog actief. D.S.O. neemt liever het zekere voor het onzekere: “Er was al krapte, dus we zouden al dagen moeten uitwijken. Met de verbouwing in het vooruitzicht leek het verstandiger meteen volledig te verkassen.” Er is in de tijdelijke locatie bij Scholen aan Zee in principe geen kantine. Dat is nog een laatste struikelblok: “Het is vervelend dat je niet eens een kopje koffie kunt aanbieden, maar we zijn nog aan het kijken voor een oplossing.”

Gevraagd naar een reactie laat wethouder Peter de Vrij weten dat hij eind vorig jaar nog niet op de hoogte was van de ontwikkelingen bij De Slenk. Daarom heeft Kos in zijn afwezigheid ook gezegd dat er geen concrete plannen bestonden. Hij begrijpt dat de situatie voor D.S.O. vervelend is: “Als gemeente exploiteren wij geen sporthallen, maar omdat er mogelijk capaciteitsprobleem ontstaat hebben wij besloten een onderzoek in te stellen. Het lijkt me goed om dat af te wachten.” Toch is de rol van de gemeente volgens De Vrij beperkt, daarnaast is het nog maar de vraag wat het bestuur kan doen wanneer uit het onderzoek bijvoorbeeld blijkt dat er onvoldoende ruimte is: “Het zijn allemaal externe verhuurders. Het is nog maar de vraag of de gemeente geld heeft om een nieuwe sporthal te bouwen, mocht dit nodig blijken.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button