Den HelderPolitiekVideo

‘Vertrouwen’ is het sleutelwoord: Nieuwe coalitie presenteert wethouders en akkoord (video)

Adverentie

Den Helder – “Het liet even op zich wachten, maar het is gelukt”, aldus formateur Hans Huibers over de totstandkoming van de nieuwe Helderse coalitie en het akkoord ‘Samenwerken in vertrouwen, aan vertrouwen’. Op maandagavond werd het nieuwe akkoord aan belangstellenden gepresenteerd in het stadhuis aan de Kerkgracht. Huibers liet weten dat het kweken van vertrouwen het grootste gedeelte van het proces in beslag heeft genomen. Daarna was de inhoudelijke bespreking eigenlijk snel gedaan.

De tweede formateur, Kees Boelema Robertus, was afwezig bij de presentatie van het akkoord en het college. Hij was op vakantie. “We dachten nog voor het zomerreces klaar te zijn, maar het mocht helaas niet zo lopen”, zei zijn collega. Volgens Huibers waren het vooral praktische zaken als vakanties die voorkwamen dat alles nog in juli beklonken kon worden. Het was wel een opgave: “Het is een compliment waard dat maar liefst acht partijen samen tot een akkoord zijn weten te komen.”

Vertrouwen belangrijker dan de inhoud?
Dat ging niet zonder horten of stoten. Zowel D66 als GroenLinks, de twee nieuwkomers in de coalitie, hebben op enig moment gezegd niet meer mee te doen aan de onderhandelingen. Daarna zijn de partijen gestart met een bewust gesprek over vertrouwen, aldus Huibers. Volgens Carlo Assorgia van Beter voor Den Helder was het niet zo vreemd dat er enige overbrugging nodig was tussen de partijen uit de oude coalitie en de twee nieuwkomers: “Als coalitie en oppositie kom je soms tegenover elkaar te staan. Het kost tijd om dat vertrouwen terug te winnen.”

De inhoudelijke bespreking van het coalitieakkoord was volgens de betrokken partijen vrij snel afgerond. “‘Samen’ en ‘vertrouwen’ zijn echt de sleutelwoorden”, zei Marije Boessenkool van GroenLinks. Harmen Krul van het CDA was ook kort over de inhoud: “Omdat het akkoord al een tijd geleden gepubliceerd werd is eigenlijk alles al besproken. Mijn complimenten aan de formateurs en laten we snel aan de slag gaan.”

Burgemeester Jan de Boer keek terug op zijn eigen rol tijdens de formatie, die hij bijzonder noemt: “Als burgemeester zit je natuurlijk niet aan tafel. Je denkt toch: ‘Schiet een beetje op’.” De Boer liet weten dat hij bij het wekelijkse burgemeestersoverleg van de Veiligheidsregio steeds meekreeg hoe andere gemeenten de coalitie rond hadden. Tot eigenlijk alleen Den Helder overbleef. Het akkoord noemt hij “in de geest van de tijd”: “Vertrouwen is op dit moment van groot belang.”

Wethoudersposten
Voor de invulling van de wethoudersposten is gekeken naar een samenstelling met zowel continuïteit als vernieuwing. Daarom keren Pieter Kos (Stadspartij), Michiel Wouters (Beter voor Den Helder) en Peter de Vrij (PvdA) terug voor nog een periode. Ook Remco Duijnker (Seniorenpartij) keert terug. Hij vervangt Wouters na twee jaar. De nieuwe gezichten zijn Chris de Koning (D66), Fotigui Camara (CDA), Tessa Augustijn (GroenLinks) en Petra Bais (VVD). Zowel Bais als Camara waren de vorige periode raadslid in Den Helder.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

3 reacties

  1. Men kan geen vertrouwen hebben in een coalitie die braaf ondergeschikt aan het regeringsregime opereert. Dat de betrokken partijen als belangrijk doel het onderlinge vertrouwen hebben is symptomatisch voor de politieke situatie in Nederland. De landsregering voert oorlog tegen ons burgers, de lokale gemeenteraad staat erbij en kijkt ernaar. Voor vertrouwen is geen enkele reden. Een wethouder die zich met energie bezig houdt zou moeten weten en communiceren dat de hoge energieprijs veroorzaakt wordt door de incompetente uitvoering van de energietransitie. Een energietransitie die, zoals ik al jaren geleden in de HC heb geschreven het klimaat niet verandert en ons aan de bedelstaf brengt. Het moet inmiddels duidelijk zijn dat de vele beloofde banen in de energietransitie betaald worden door de betrokkenen zelf !

  2. Hoe kan je vertrouwen hebben in een college aangevoerd door een burgemeester die trouw heeft gezworen, niet aan het volk, maar aan een onwettige monarch die alles ondertekend wat een corrupte regering, die blindelings een buitenlandse WEF organisatie volgt welke tot doel heeft het land en mij te vernietigen…

  3. wat staat er in het akkoord? verder uitkleden inheemse- bevolking en -ondernemers door verhogen lokale belastingen, meer gelukszoekers, meer huisvesting voor buitenlanders, meer knuffelen minderheden, meer onnodig gebouwen verzieken, en nog minder handhaving….

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: