Hollands Kroon

Borduren is kunst, hip en trendy

Advertentie:

Mooi handwerk is weer helemaal hip en trendy, vooral de oude technieken zijn weer helemaal terug van weggeweest bij jong en oudere generaties vrouwen en mannen. Vrouwen van Nu Wieringen brengt deze kunstvorm onder de aandacht en iedereen die het leuk vindt om met naald en draad stof wil bewerken is welkom. Het handwerkseizoen van Vrouwen van Nu gaat op 14 oktober van start.

Eenmaal in de veertien dagen komt de handwerkgroep Textielkunst bij elkaar, het thema voor dit seizoen is BinnensteBuiten en de handwerktechnieken die dit seizoen centraal staan zijn Assisie en Holbein. Assisie is een uitspaar techniek, waarbij niet het patroon geborduurd wordt maar juist de achtergrond. Deze vorm van borduren geeft een speciaal effect omdat het uitgespaarde patroon iets verdiept ligt en de voorkant en de achterkant gelijk zijn.

Tijdens de bijeenkomst wordt de benodigde informatie verstrekt; de te gebruiken materialen, patronen en techniekuitleg. De eigen inbreng van de deelnemers wordt meegenomen om zo tot een mooi werkstuk te komen. Om deel te nemen aan de bijeenkomsten hoef je niet geoefend te zijn, het werkstuk en techniek wordt aangepast aan de vaardigheid van de cursist.

Perzisch
Voor volgend seizoen staat de cursus Perzisch ajour met basissteken op het programma, dit is een kleur op kleur techniek. Er wordt gewerkt op kaaslinnen. Het kantachtige effect wordt bepaalt door het samentrekken van de weefseldraden en de gebruikte steken.

De Textielkunstcommissie gaat het hele jaar door, in de zomer veelal vrij werk en ’s winters een gekozen techniek, maar het staat elke cursist vrij om hier voor te kiezen. Om inspiratie op te doen zijn er volop patronen beschikbaar en bezoeken de cursisten handwerktentoonstellingen in Drenthe, Overijssel en Friesland. Aan het eind van het seizoen is er de overzichtstentoonstelling in Schoorl, waar alle leden van Vrouwen van Nu Textielkunst Noord-Holland, hun werkstuk voor mogen inleveren.

Wie van handwerken houdt en nieuwsgierig is geworden naar de mogelijkheden bij Vrouwen van Nu Wieringen, kan contact opnemen met het secretariaat; vrouwenvannu.wieringen@gmail.com.

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button