DefensieNoord-HollandVideo

Defensie test materieel bij Breezanddijk (Video)

Breezanddijk – Wie goed oplet kan deze periode een aantal harde knallen horen langs de Afsluitdijk. Bij Breezanddijk heeft Defensie een zogeheten beproevingslocatie waar het Kenniscentrum Wapensystemen & Munitie wapens en munitie kan testen.

Van 27 september tot en met 7 oktober schieten de militairen met een Pantserhouwitser 2000, een stuk langeafstandsgeschut, granaten het IJsselmeer in over een afstand van ruim 18 kilometer met het doel de nauwkeurigheid van een radarsysteem te meten. De testen worden uitgevoerd door het Kenniscentrum Wapensystemen & Munitie, het onderdeel van Defensie dat ervoor zorgt dat de militairen met werkend materieel, munitie en wapens ten strijde trekken. Overste Klaas Fridsma van het Kenniscentrum stipt het belang van deze testen aan: “Wij beproeven munitie, wapens en wapensystemen, van de kleinste kalibers tot de allergrootste. Het is belangrijk dat de operationele eenheden veilige wapens en veilige munitie hebben en die veiligheid mag best wat kosten.”

Veiligheid is het belangrijkste bij het testen met echte munitie en daarom is er een driedubbele controle met radar, camera en verrekijkers, zodat het stuk IJsselmeer waar de granaten terechtkomen en exploderen vrij is. Als er beperkt zicht is, dan wordt er niet geschoten. Defensie gebruikt de beproevingslocatie langs de Afsluitdijk gemiddeld zeven dagen per jaar. Het kenniscentrum heeft een een thuisbasis bij ’t Harde op de Veluwe en een andere testlocatie bij Petten.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button