JeugdKop van Noord-Holland

Jongeren uit de Noordkop verkennen carrièremogelijkheden bij beroepenevenement ‘Op Kop’

Advertentie:

Den Helder – Het was woensdag om iets voor negen uur al een drukte van belang als er vanuit het Regius college in Schagen ruim 200 leerlingen in touringcars worden afgeleverd bij de stadshal van schouwburg De Kampanje op Willemsoord voor het ‘Op Kop’ beroepenevent. Het is slechts de eerste ‘shift’ leerlingen van de in totaal 1600 praktijk/vmbo/havo/vwo leerlingen uit het derde leerjaar van het Voortgezet Onderwijs.

Deelnemende scholen zijn OSG De Hogeberg, Scholen aan Zee, RSG Wiringherlant, Regius College, VONK en De Pijler, die zich in twee dagen tijd komen oriënteren op een toekomstig beroep. Dit evenement, georganiseerd door OpKop is een essentieel onderdeel van het Loopbaanoriëntatie en -begeleiding programma (LOB) en wordt naast de genoemde scholen ondersteund door de vier kopgemeenten Texel, Den Helder, Schagen en Hollands Kroon. Maarten Versluis, wethouder arbeidsmarkt en onderwijs uit Hollands Kroon opende het evenement op spectaculaire wijze vanuit een voor hem bekende marine rib. Versluis drukte de leerlingen daarbij vooral op het hart om goed rond te kijken of er bedrijven zijn waar zij later graag zouden willen werken.

Volgens Versluis is het doel van het beroepenevent tweeledig; “We willen graag tonen wat voor breed pallet aan werkgelegenheid de Noordkop te bieden heeft, want vaak gaan jongeren na hun vooropleiding de stad uit om te studeren en we zien daarbij dat een grote groep niet meer terugkeert. Met dit evenement willen laten zien dat je voor mooi en interessant werk niet alleen in de randstad hoeft te wonen, want we hebben hier eigenlijk alles. Ook is het belangrijk om jongeren te helpen om zo snel mogelijk een afgewogen keuze te maken richting het beroep wat ze leuk vinden, zodat ze niet eindeloos hoeven te switchen qua opleiding of studie. En kom vooral terug als je fijn wilt wonen in het gebied waar je opgegroeid bent en laat de baan niet de beperking zijn want ook daarin heeft de Noordkop veel te bieden.”

Uitleg over het kalibreren van wapens.

Werkgelegenheid
“Anderzijds is het voor de ruim 50 bedrijven met ongeveer 70 stands ook enorm van belang dat zij zich kunnen tonen aan zowel de potentiële werknemers in de toekomst, maar als ook werkzoekenden, afgestudeerden of 5e jaars leerlingen langskomen, want daar is het meest snel werkgelegenheid te koppelen aan een baan of stageplek. Overigens is het ook mogelijk om via de website OpKop.nl bij bedrijven te kijken. Via QR codes kunnen leerlingen daar het beroep terugvinden dat ze mooi lijkt met stageplekken en meer achtergrondinformatie en direct het ‘opleidingspad’ zien dat nodig is voor bepaalde functies.”

Het Beroepenevent is gericht op leerlingen uit het derde leerjaar van het voortgezet onderwijs die voor een profiel- of vakkenkeuze staan. Het primaire doel van het event is jongeren op een interactieve en inspirerende manier te helpen bij het maken van belangrijke keuzes voor hun toekomstige opleiding en beroep. Door ze rechtstreeks te laten kennismaken met een verscheidenheid aan beroepen op de vijf sectorpleinen; techniek, agri, zorg en welzijn, recreatie en dienstverlening. Hiermee streeft het evenement ernaar om de leerlingen een realistisch en breed perspectief te bieden op de carrièremogelijkheden in de Kop van Noord-Holland.

Het initiatief speelt inmiddels een cruciale rol in het versterken van de verbinding tussen het onderwijs en de lokale arbeidsmarkt en draagt bij aan de ontwikkeling van een goed geïnformeerde en gemotiveerde toekomstige beroepsbevolking. Het evenement is ook een platform voor lokale bedrijven en instellingen om zich te presenteren aan potentieel toekomstig talent, waardoor het een waardevolle bijdrage levert aan de regionale economische ontwikkeling.

Doel
Jongeren moeten al op jonge leeftijd keuzes maken voor een toekomstige opleiding en beroep. Het doel is jongeren tijdens het event kennis te laten maken met een breed werkveld in de sectoren waar de meeste kansen liggen in de Kop van Noord-Holland. Diverse opleidingsinstanties sluiten hierbij ook aan met een informatiepunt voor mbo, hbo of wo-opleidingen. Tijdens het event staat de leerling centraal en worden op vijf sectorpleinen minimaal tien beroepen gepromoot met een activiteit. Na het event wordt door de leerlingen gereflecteerd op de ervaringen die zij hebben opgedaan. Ze hebben dan kennis gemaakt met de mooie banen die er in de Noordkop zijn en hopelijk heeft dat hun enthousiasme aangewakkerd voor het maken van een weloverwogen vakkenpakket-/profielkeuze.

Donderdag van 17.00 tot 19.30 is er nog gelegenheid voor werkzoekenden, 5e jaars leerlingen en ouders van leerlingen uit het derde leerjaar die nog samen met hun zoon of dochter willen komen kijken, om kennis te maken met de deelnemende bedrijven. Ook daarvoor hebben zich inmiddels al 160 mensen aangemeld.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button