Den HelderPolitiek

Begrotingswijziging brengt financiële ruimte Den Helder naar €125.000,-

Adverentie

Den Helder – De begrotingswijziging die voortvloeit uit het Helderse coalitieakkoord heeft een omvang van ruim 15 miljoen euro en brengt het begrotingssaldo van de gemeente voor 2023 naar een positief bedrag van €125.000,-. Veel ruimte voor nieuwe initiatieven is er dus niet meer. Door de wijziging worden de cijfers voor 2026 negatief.

Over die laatste ontwikkeling maakt Pieter Kos, wethouder financiën, zich zorgen. Want, hoewel er extra geld is toegezegd door het Rijk, geeft dat nog geen garanties: “We willen structureel door blijven ontwikkelen, maar de uitkering die we van de landelijke overheid krijgen gaat vanaf 2026 flink omlaag. Op Prinsjesdag hebben we gehoord dat er een miljard extra naar de gemeenten gaat, maar veel is nog onduidelijk. Ik verwacht wel dat de lobby die we daarin samen met alle andere gemeenten voeren succesvol gaat zijn.” Dat moet ook haast wel vindt Kos: “Op basis van deze cijfers kunnen we vanaf 2026 geen enkele ambitie meer hebben. Dan weet ik ook niet waar wij als bestuurders voor nodig zijn.”

Toch was er voorafgaande aan de laatste begrotingswijziging ook in 2026 nog een positief saldo. Het college wil flink investeren. Grote bedragen gaan naar Willemsoord, Port of Den Helder, maar ook een miljoen voor de personele capaciteit binnen de gemeentelijke organisatie en 1,5 miljoen voor gevelrenovaties. Daarnaast gaat er geld naar verduurzaming, het aanpassen van rotondes zodat fietsers voorrang hebben, de nieuwe wildopvang en de realisatie van de gemeente ‘hub’ in Julianadorp. Lang niet alle ambities van de nieuwe coalitie zijn verwerkt. Veel zal volgend jaar in de kadernota terugkomen.

Ruimte voor de raad
Dat er voor 2023 slechts €125.000,- overblijft, met de algemene beschouwingen vlak om de hoek, hoeft volgens Kos geen belemmering te zijn voor de gemeenteraad: “Op een begroting van 200 miljoen is €125.000,- geen groot bedrag, maar het is wel degelijk veel geld. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat wij als college geen begroting vaststellen. Als de gemeenteraad het geld anders wil besteden hebben zij daar alle mogelijkheden toe.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

1 reactie

  1. “Als de gemeenteraad het geld anders wil besteden hebben zij daar alle mogelijkheden toe.” Volgens wethouder Kos. Hoe ziet hij dit voor zich met een dichtgespijkerd collegeprogramma gedragen door een meerderheid in de raad? Kul zo’n opmerking!

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: