Cultuur/NatuurDen Helder

Fietstocht ‘De rampen van Den Helder’

Den Helder – In het kader van het thema ‘Wat een ramp!’ van de Maand van de Geschiedenis zijn meerdere culturele instellingen in Den Helder bij elkaar gekomen om een leuk programma te vormen en een fietstocht te organiseren. Den Helder heeft namelijk vele rampen overleefd: Branden, oorlogen, epidemieën, overstromingen en zeeslagen.

Vele verhalen liggen verscholen en tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober 2022 worden deze verhalen publiekelijk verteld. Bij een ramp in Den Helder denken we vaak aan de Tweede Wereldoorlog. Den Helder werd, als belangrijke marinestad, hevig gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Echter, meer rampen troffen Den Helder. In 1614 bijvoorbeeld, toen werden 36 huizen in Den Helder verwoest tijdens een grote brand. Ook zijn er vele stormen en watervloeden te noemen. De pest heeft meerdere malen Den Helder bezocht en nam het leven van tienduizenden mensen.

Al deze rampen hebben verhalen achtergelaten en een aantal van deze verhalen zullen aan bod komen tijdens de fietstocht De rampen van Den Helder. Deze fietstocht heeft een twee tot drie uur durend programma waar je, begeleid door een kundige gids, langs de bibliotheek School 7, het Nationaal Reddingsmuseum Dorus Rijkers, het Marinemuseum, Fort Kijkduin en het Atlantikwall Centrum fietst. Bij elk van deze locaties wordt een verhaal verteld van een specifieke ramp in Den Helder of omgeving en de gevolgen daarvan op de stad en haar bewoners. De fietstocht wordt vier keer georganiseerd in oktober en kost 5 euro per persoon. Dit is inclusief koffie of thee en een koek. Startkaarten zijn vanaf september te verkrijgen in de Experience Store in de Spoorstraat 2 in Den Helder.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button