Den HelderVideo

Start week tegen de eenzaamheid (Video)

Den Helder – De week tegen de eenzaamheid is begonnen. Dit landelijke initiatief vraagt aandacht voor eenzaamheid onder inwoners en de vaak verborgen problematiek die hiermee gepaard gaat. Ook in Den Helder schenken deze week verschillende organisaties aandacht aan eenzaamheidsproblematiek binnen de gemeente.

De week tegen de eenzaamheid werd vandaag geopend met een grote ontmoetingsmarkt. De markt had als doel zowel inwoners met een beperkt sociaal netwerk en potentiële vrijwilligers kennis te laten maken met de activiteiten die verschillende partijen in de stad aanbieden. Organisaties en instanties waaronder School 7, stichting De Helderse Vallei, en Humanitas waren aanwezig om zich te presenteren. Organisator Marijke de Wijs, beweegagoog bij Sportservice Den Helder, hoopt met het evenement aan een groter publiek te laten zien wat Den Helder aan activiteiten te bieden heeft: “Ik denk dat het mensen niet onder ogen komt, dat ze er geen benul van hebben dat dit soort dingen georganiseerd worden. Als je je opsluit en je kijkt niet echt in de media, of je zit alleen maar thuis, dan kom je er vaak niet achter”.

De week staat voornamelijk in het teken van het opbouwen of versterken van een sociaal netwerk via het deelnemen aan verschillende activiteiten. Zo Kunnen natuurliefhebbers zich aanmelden voor een ‘natuurschoon’ wandeltocht in de Helderse Vallei op vrijdag, waarbij deelnemers tijdens het wandelen met prikstokken afval verzamelen. De sportfanaten kunnen donderdag meedoen aan de derde helft bij vv JVC in Julianadorp. Ook voor de jeugd is tijd gereserveerd. Zij zijn donderdagmiddag van harte uitgenodigd voor een middag gamen bij GGZ locatie De Klimop.

Eenzaamheid is een sluimerend probleem
Een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking ervaart eenzaamheid. In het verzorgingsgebied Hollands Noorden zegt 44,7% van de inwoners te kampen met een zekere mate van eenzaamheid, rapporteert het GGD. “Eenzaamheid is een groeiend probleem”, aldus Brian de Wit, projectcoördinator bij Humanitas. Met zijn organisatie koppelt Brian vrijwilligers aan mensen die hulp kunnen gebruiken. Het koppelen van eenzame inwoners en bevlogen vrijwilligers is volgens hem essentieel om voldoende hulp te kunnen bieden, en deze manier van werken heeft ook zo zijn weerslag op de vrijwilligers. Dit leidde bij Brian zelfs tot een carrièrewissel: “Ik ben zelf ook als vrijwilliger gestart, en ik heb er mijn oude baan voor opgegeven. Het gaf gewoon veel meer zingeving”.

De week tegen de eenzaamheid duurt nog tot en met zeven oktober. Kijk voor het volledige programma op de website van Sportservice Den Helder

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl of via het algemene telefoonnummer van de redactie: 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button