Hollands Kroon

Onderzoek naar betrokkenheid jongeren bij treiterijen joods gezin

Advertentie:

Een groep jongeren is mogelijk verantwoordelijk voor het treiteren van een joods gezin uit Hippolytushoef. De jongeren zijn bekend bij de gemeente. “Er is inderdaad een groep jongeren waarvan meldingen zijn dat er overlast is”, vertelt burgemeester Rian van Dam van de gemeente Hollands Kroon. “En of dat een verband heeft met deze zaak, dat is onderdeel van het onderzoek op dit moment.”

Vorige week werd bij het gezin een raam opgeblazen met een vuurwerkbom. Volgens het gezin is dit al het zoveelste incident in 20 jaar tijd. “Dit is geen kwestie van incidenten meer maar van een patroon. Het gaat gepaard met kinderen die worden getreiterd. Ze zeggen dat ze ons zijn vergeten te vergassen”, vertelt vader van het gezin Wouter Schmidt aan Powned.

“Ik zie het als poging tot moord. De politie ziet het niet zo. Die heeft vernieling op het aangifteformulier gezet”, vertelt Schmidt. Een verklaring voor het jarenlange getreiter is volgens hem antisemitisme. “Een deel van de gemeenschap vindt toch dat dit niet kan. We zijn anders. Ik draag een keppeltje onder deze pet. Ik heb de pet erover heen om geen aanstoot te geven. Maar als ze ‘jodinnenhoer’ tegen ons roepen, dan kan ik niet zeggen dat dit geen antisemitisme is.”

Onderzoek
De gemeente zegt niet veel signalen te hebben gekregen dat er getreiterd werd. Vorige week is er een onderzoek gestart. “Als het gaat om signalen dan wordt dat op dit moment bij elkaar gebracht”, vertelt burgemeester van Dam. “En uit het feit dat daar onderzoek naar gedaan moet worden, kun je misschien ook wel concluderen dat het niet heel erg bekend was.”

De burgemeester wil nu alvast een aantal maatregelen nemen om het treiteren te stoppen. “We gaan structureel kijken naar een groep jongeren die overlast veroorzaakt en dit soort dingen doet”, zegt ze. “Wat kun je dan met jongerenwerk op lange termijn doen? En wat kunnen we doen om op dit moment bij het gezin het veiligheidsgevoel te vergroten? Daarvoor gaan we ook met het gezin op gesprek.”

De burgemeester is dinsdagavond bij het gezin langsgegaan om maatregelen te bespreken, zo meldt Mediapartner NH.

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button