MaritiemTexel

Zeer zeldzame Gaffelmakreel in de NIOZ fuik in het Marsdiep

‘t Horntje – Het NIOZ is al sinds 1960 bezig met onderzoek om veranderingen in de visfauna in de Waddenzee te volgen. Een bijzondere vis werd aangetroffen in het Marsdiep (Texel) in de visfuik van de NIOZ op 8 oktober. Het ging om een Gaffelmakreel Trachinotus ovatus van bijna 32 cm en een gewicht 250 gram.

Voor zover bekend was dit de tweede keer dat deze soort in Nederland werd aangetroffen. Inwendig onderzoek liet zien dat het een ‘onrijp’ mannetje was, met in de maag de resten van enkele grote garnalen, een borstelworm (zager) en wat stukjes zeesla.

De Gaffelmakreel is een slanke vis met een lichtblauwe rug, glanzend zilverkleurige flanken met daarop langs de zijlijn 4-6 donkere ovale vlekken, een diep gevorkte staart en een kleine bek (zie foto). Een naaste verwant is de bij ons talrijke Horsmakreel Trachurus trachurus.

Gaffelmakrelen komen in de oostelijke Atlantische Oceaan voor vanaf de Golf van Guinee (West Afrika) tot aan de Golf van Biskaje en in de Middellandse Zee. Ze zijn bijzonder zeldzaam in Het Kanaal en in de Noordzee. De vorige vangst in Nederland vond plaats in de Oosterschelde, op 21 oktober 1976, in een staand want, samen met een groot aantal Sprotjes Sprattus sprattus en jonge haringen Clupea harengus. Dit zijn bekende prooidieren van de Gaffelmakreel.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button