Recensie

Kwestie van geduld (recensie)

Dat er in Nederland leuke romantische komedies gemaakt kunnen worden is al meerdere malen aangetoond. Regisseur Ruud Schuurman liet dat in 2020 onder meer zien met “Alles is zoals het zou moeten zijn”. Daarin speelde Barbara Sloesen de hoofdrol van de klunzige Iris, die als een soort Nederlandse Bridget Jones de harten wist te veroveren. De goede chemie tussen Schuurman en Sloesen wordt in “Kwestie van Geduld” dan ook met succes vervolgd. Zij mag weer de beminnelijke vrouwelijke hoofdrol vervullen.

We maken kennis met Monica (Sloesen) een jonge vrouw afkomstig uit het Limburgse Neerbeek. Het dorp dat zij al jaren achter zich heeft gelaten om haar geluk in Amsterdam te vinden. Ze is een succesvol chef-kok in haar eigen restaurant, dat zij samen met haar vriend Bastiaan (Broekman) en vriendin Gaby (Krind) runt. Als ze de kans krijgt een groter pand aan te kopen voor een nieuwe locatie van haar restaurant is wel meer geld nodig. De enige mogelijkheid voor haar is om na jaren terug te keren naar Neerbeek, omdat ze daar nog recht heeft op haar aandeel van het landgoed van haar overleden ouders.

Oude dorp
Als vrouw uit de grote stad kijkt ze eigenlijk neer op haar oude dorp met zijn bewoners. Zo komt ze oude vrienden en kennissen tegen die in die jaren ook niet bepaald stil hebben gezeten. Met verbazing ziet ze hoe oude drinkmaatje Willy (Smit) een succesvol zakenman is geworden als notaris, makelaar en advocaat. Hij heeft een prachtig huis met zwembad en dikke auto en zijn vrouw is in verwachting. Oud-vriendin en flapuit Nicole (Ardenne) is moeder en verder niet veel veranderd. Oud-collega kok en vriendin Jeanne (Drost) runt nu de bar en restaurant van het dorp.

Logeren doet Monica bij haar tante Liesbeth (Krijgsman) die in haar ogen nog steeds hetzelfde is gebleven. Zij woont nog steeds in haar oude boerderij, waar volgens Monica nog niets veranderd is. Haar doel van de reis is echter Sjeffie (Dam), een oude jeugdliefde die door haar ouders mede-eigenaar is gemaakt van het landgoed. Met hem moet ze overeenkomen het geld los te krijgen uit de verkoop van het landgoed. Heeft haar stadse mentaliteit eigenlijk wel voldoende kracht om Limburg los te laten?

Twijfelend
Barbara Sloesen is er weer goed in geslaagd om de lieve, maar twijfelende Monica in al haar facetten neer te zetten. Manuel Broekman (Feuten) is de mooie man die als haar vriend en zakenpartner in Amsterdam duidelijk verder wil gaan dan vriendschap. Frans Dam is de stoere Sjeffie, die in de ogen van Monica niet veel is veranderd, maar zelf wel weet dat er eigenlijk heel veel in het dorp veranderd is. Genelva Krind (100% Coco New York) heeft de dankbare rol van vertrouwensvriendin en mede-kok van Monica. Zij weet en ziet de dingen eigenlijk al eerder dan Monica zelf.

Huub Smit die we kennen als èèn van de brutale apen uit de Turbo Kids reeks is de sympathieke geslaagde Willy. Hij weet zijn personage lekker neer te zetten met een Limburgs accent. Een vaardigheid die alleskunner Bianca Krijgsman (Plien en Bianca) ook mooi beheerst. Zij is de rustige en eigenzinnige tante Liesbeth die meer in haar mars heeft dan Monica verwacht. Het verhaal speelt zich hoofdzakelijk in het Limburgse landschap af en is eigenlijk één grote reclame voor de provincie, die compleet gemaakt wordt met de muziek van Rowwen Hèze. Het feelgood verhaal is enigszins voorspelbaar, maar toch èèn om even lekker onderuit over je heen te laten komen.

Regie: Ruud Schuurman
Met: Barbara Sloesen, Frans Dam, Manuel Broekman, Genelva Krind, Juliette van Ardenne, Bianca Krijgsman, Melissa Drost, Huub Smit, Peggy Vrijens, Florence Vos
Kijkwijzer: alle leeftijden

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button