
Den Helder – Binnen de gemeenteraad van Den Helder is weinig tot geen draagvlak voor grootschalige projecten ten behoeve van de energietransitie, zoals zonnevelden, warmtenetten en de SMR. Dat is de uitkomst van een enquête die raadsleden onlangs hebben ingevuld. Aandacht voor de leefomgeving en het beperken van het ruimtebeslag bij de energieproductie wordt door de meeste raadsleden belangrijker gevonden dan het verminderen van de CO2-uitstoot.
De enquête was onderdeel van de totstandkoming van de ‘Toekomstvisie Energie Den Helder’. Deze visie bevat een uiteenzetting van stappen die de gemeente zou kunnen zetten op het gebied van duurzame energieopwekking, om de ambitie om in 2040 energieneutraal te zijn te behalen. Daarbij worden mogelijke ontwikkelingen niet alleen beoordeeld op de mate van energieproductie, maar ook op indicatoren als omgevingskwaliteit, economie en werkgelegenheid. Het doel van de enquête was om te inventariseren welke indicatoren voor de gemeenteraadsleden het zwaarst wegen en welke energieprojecten dus hun voorkeur hebben, zodat dat ook kan worden meegenomen in de Toekomstvisie.
Uit de antwoorden van de raadsleden blijkt dat er weinig steun is voor de komst van grootschalige energieprojecten. Zo is voor de aanleg van nieuwe zonnevelden en warmtenetten vrijwel geen draagvlak en ook tegen de SMR, batterijopslag, grootschalige vergisting, waterstofproductie en golfenergie is weerstand vanuit de raad. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de Helderse volksvertegenwoordigers niet willen dat energieprojecten teveel ruimte in beslag nemen of dat de impact op de leefomgeving te groot is. Wat betreft de SMR ziet een deel van hen daarom liever dat die buiten Den Helder gerealiseerd wordt. Daarentegen wordt de import van koolstofarme energie (bijvoorbeeld vanuit wind-op-zee) door de meeste raadsleden wel gezien als een acceptabel transitiepad, vooral omdat het bijdraagt aan de leveringszekerheid voor de inwoners.
Niet in lijn met doelstellingen
Van de vier scenario’s die in de Toekomstvisie staan beschreven, sluit het scenario ‘Aandacht voor de leefomgeving’ het beste aan bij de uitkomsten van de enquête. De ingrediënten van dit scenario zijn kleinschalige technieken die niet of nauwelijks een effect hebben op de leefomgeving. Denk hierbij aan zon-op-dak, zonnegevels, (hybride) warmtepompen, isolatie, bodemenergie, laadinfrastructuur en dergelijke, eventueel op termijn aangevuld met de aanlanding van waterstof of de productie van waterstof op relatief kleine schaal.
Dit scenario leidt echter niet tot energieneutraliteit en dus evenmin tot het behalen van de doelstellingen in het coalitieakkoord. Kortom, uit de enquête blijkt dat de ambities van de gemeente op het gebied van duurzaamheid door een raadsmeerderheid niet langer worden gezien als noodzakelijk en/of wenselijk. Het college van Den Helder heeft dit ook geconstateerd en stelt de raad voor hier binnenkort over te discussiëren. De ‘Toekomstvisie Energie Den Helder’ wordt in elk geval op 11 november besproken door de raadscommissie stadsontwikkeling en beheer.
Die ambities van dit college over de energie transitie worden over anderhalf jaar helemaal weggestemd. Er is gewoon geen enkel draagvlak voor ook niet bij de bevolking
zeker niet bij de burgers, je wordt dan ook hoe je ook kijkt genaaid met die groene waanzin