Maritiem

Nederlandse NH90 ondersteunt Britse politie bij zoekactie

Advertentie:

In de avond van 28 november, tijdens de voorbespreking van een opleidingsvlucht, werd een Nederlandse NH90 helikoptercrew onderbroken door medewerkers van de Royal Naval Air Station (RNAS) Culdrose.

Kort daarvoor sloeg de Devon and Cornwall Police alarm bij de Britse helikopterbasis. Er liep een gewapende man rond nabij de havenstad Falmouth, ongeveer 20 kilometer ten oosten van de RNAS Culdrose. De politiehelikopter van de Devon en Cornwall Police was op dat moment niet inzetbaar, zodoende werd de Nederlandse crew gevraagd te ondersteunen bij de zoekactie. Zonder aarzeling werd de opleidingsvlucht van de NH90 gewijzigd naar een inzet ter ondersteuning van de lokale politie. Deze inzet sloot naadloos aan bij het initiële doel van de opleidingsvlucht. Een ervaren crew ging op pad met de coördinaten van de locatie waar de gewapende man voor het laatst werd gezien.

De Nederlandse NH90 crew ondersteunde de Britse politie bij de zoekactie met behulp van een FLIR (Forward Looking Infrared) camera en een zoeklicht. Later die avond werd bekendgemaakt dat de gewapende man, mede dankzij de adequate inzet van de NH90, door de Britse politie kon worden opgepakt.

Internationale oefening
Nederlandse helikopters in Engeland momenteel zijn drie NH90’s van Maritiem Vliegkamp de Kooy, onderdeel van het Defensie Helikopter Commando, voor een internationale oefening (Flag Officer Sea Training: de ‘FOST’) gestationeerd in Zuid-Engeland. De crews trainen hierbij drie weken lang vanaf RNAS Culdrose, een van de grootste helikopterbases van Europa. Doordat deze oefening al jarenlang elk voorjaar en najaar wordt georganiseerd vanaf de RNAS Culdrose, voelen de crews van het 7 squadron en 860 squadron zich hier kind aan huis. Op 13 december is de FOST afgelopen en vliegen de drie NH90 maritieme gevechtshelikopters weer terug naar hun thuisbasis op De Kooy.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button