Sport

Denise Betsema verovert leiding in het XO2 klassement

Kortrijk/ Besaçon – Het veldrijden kende het afgelopen weekend modderige omstandigheden. Wedstrijden waarin de Texelse Denise Betsema goed uit de voeten kan. Twee dagen waarin ze telkens op het ereschavot mocht plaatsnemen.

In het Belgische Kortrijk begon zaterdag Denise met zeven seconden achterstand op de leidster, de Amerikaanse Horninger, in het XO2 klassement. Een wedstrijd waar drie Nederlandse veldcrossers al gauw de leiding namen. Na drie van de zeven ronden namen de Wereldkampioen Lucina Brand, Nederlands kampioen Ceylin del Carmen Alvarado en de Texelse Denise Betsema definitief de leiding en in die volgorde kwamen ze ook over de finish. In het modderige veld was de strijd tussen het trio hevig. In de laatste ronde nam Brand de leiding, gevolgd door Alvarado en kon Betsema geen strijd meer leveren, omdat ze in een hek belandde.

Omdat de Amerikaanse Clara Honsinger op grote achterstand eindigde, nam Denise de leiding van haar over in het XO2 klassement. Een klassement waarin de eindtijden per wedstrijd worden opgeteld.

Verplaatsing
Van zaterdag op zondag moesten alle deelnemers zich meer dan 600 kilometer verplaatsen naar het Franse Besançon, voor de strijd om het Wereldbekerklassement. Ook daarin stond Betsema hoog genoteerd, tweede na de leider Lucinda Brand. Was het zaterdag al modderig, dan was het zondag een modderbad. Vanaf het begin nam Brand de leiding en die had ze nog steeds bij de eindstreep. Het was glijden en glibberen, nog erger dan in Kortrijk. De rugnummers waren na afloop met modder bedekt, evenals de gezichten van de deelnemers.

Tot het ingaan van de laatste twee ronden bezette Denise de tweede plaats. Vanuit een niet geringe achterstand nam de Canadese Maghalie Rochette de tweede plaats over. Denise Betsema kon geen tegenstand meer bieden en kon op het podium het derde treetje bezetten, van de in totaal 47 gestarte dames. Opvallend was dat bij de eerste tien zes Nederlandse dames in de uitslag voorkwamen. In de strijd om de Wereldbeker staat Betsema nu tweede na acht wedstrijden. Het lijkt erop dat ze deze plaats kan handhaven in het eindklassement.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button