Noord-Holland vraagt Europese steun voor waterstofplannen

Noord-Holland – Om waterstof in Noordwest Europa echt van de grond te krijgen zijn het Noordzeekanaalgebied rond Amsterdam en de regio Noord-Holland Noord essentiële schakels. Daarom heeft de provincie Noord-Holland een rapport over de benodigde Europese regelgeving en financiële steun met betrekking tot de ontwikkeling van de waterstofeconomie aangeboden aan Diederik Samson. Hij is als kabinetschef van Europees Commissaris Frans Timmermans mede verantwoordelijk voor de Europese Green-Deal plannen.

Bij het rapport zat ook een document van de Amsterdamse Haven over het stimuleren van de import van groene waterstof in IJmuiden. Net als Tata Steel wil ook de Haven van Amsterdam investeren in productie en transport van waterstof. In de Haven is veel expertise aanwezig in het vervoeren, opslaan en transporteren van brandstoffen. Het is dan ook de grootse benzinehaven ter wereld. Doordat deze expertise al aanwezig is, kan er makkelijk de overstap worden gemaakt naar waterstof. In totaal heeft de industrie rond het Noordzeekanaal al in 2030 ongeveer acht keer zoveel waterstof nodig heeft als het kan produceren. Daarom moet er geproduceerd worden in Noord-Holland Noord, het Noordzeekanaalgebied en Groningen, maar moet ook de import van waterstof geregeld worden. Europese samenwerking is hierbij van belang.

De Noordkop als toegangspoort
Tata Steel, Schiphol en andere bedrijven in het Noordzeekanaalgebied hebben samen 220 kton waterstof nodig in 2030 en zelfs 555 kton in 2035. Deze schaalgrootte is ongekend in Europa. De Noordkop kan als een belangrijke toegangspoort functioneren. De ligging ten opzichte van de bestaande windparken op de Noordzee en de reeds aanwezige gasinfrastructuur is erg gunstig. Beide kunnen namelijk ook gebruikt worden om waterstof op te wekken en te vervoeren. Verder kent de regio een groot havenbedrijfsleven en is er veel ervaring op het gebied van offshore olie- en gaswinning. De provincie Noord-Holland wil alle kansen op het gebied van waterstof benutten en een aanjager zijn in de waterstof economie voor heel Noordwest Europa.

Mobiele versie afsluiten