Hollands KroonPolitiek

Ondernemers in verzet tegen komst arbeidsmigranten naar Robbenplaat

Adverentie

Wieringerwerf – Ten minste twaalf ondernemers met een vestiging op bedrijventerrein Robbenplaat in Wieringerwerf zijn in verzet gegaan tegen de komst van een logiesaccommodatie voor vierhonderd arbeidsmigranten. Van Diepen Van der Kroef Advocaten stuurde namens de ondernemers en een aantal omwonenden een brief aan de gemeenteraad, met het verzoek om negatief te adviseren.

Voordat de huisvesting van de arbeidsmigranten daadwerkelijk door kan gaan moet eerst het bestemmingsplan worden aangepast. De raad mag zich hierover uitspreken. De initiatiefnemers hopen in 2023 de eerste paal de grond in te slaan. Het gemeentebestuur heeft aangegeven dat zij in principe positief kijken naar de ontwikkelingen, maar een aantal ondernemers en omwonenden ziet het minder rooskleurig in en stuurt daarom een brief aan de raad.

Grote groep ondernemers
De advocaten vertegenwoordigen onder andere de bedrijven Harmsen Heftrucks, de Quest Groep, Houtbrein, HGG Onroerend Goed, Klaver Keukens, MAG Beheer, Alvier Vastgoed Management, Jacosol Nederland, C.J. Verduin & Zonen, Primex Textiles, Oosterhuis Techniek en Theuws Polyester. Ook een aantal omwonenden laten zich vertegenwoordigen door Van Diepen Van der Kroef Advocaten. Eerder lieten deze inwoners al weten dat zij overlast ervaren van arbeidsmigranten en dat ze bang zijn dat dit erger zal worden.

In de brief namens de ondernemers wordt niet gesproken over overlast, maar er wordt wel de stelling ingenomen dat de vestiging van arbeidsmigranten op het bedrijventerrein niet wenselijk is. Daarin voelen de advocaten zich gesteund door de provincie Noord-Holland en de Raad van State, die zich beide al eens negatief hebben uitgesproken over soortgelijke initiatieven. Zij zijn van mening dat logies een functie is die in principe niet past op een bedrijventerrein. Zowel de arbeidsmigranten als de ondernemers zijn er niet bij gebaat.

Bedrijven en bewoners op één terrein gaat niet
Een belangrijk bezwaar voor de ondernemers is het feit dat er op Robbenplaat een extra zware milieucategorie geldt. Door het toelaten van bewoning worden de hierop gevestigde bedrijven mogelijk belemmerd in hun bedrijfsvoering. Daarnaast zijn er in Wieringerwerf al voldoende grootschalige locaties voor huisvesting gerealiseerd. De huisvesting van migranten dient te worden verspreid over de verschillende gemeenten. Ook zou de realisatie van huisvesting voor vierhonderd arbeidsmigranten tegen het eigen beleid van de gemeente ingaan. Met het plan komt het aantal te huisvesten arbeidsmigranten in Wieringerwerf namelijk boven de tien procent uit, iets dat volgens de geldende beleidregels niet zou mogen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button