Den HelderPolitiek

Vuurwerkshow in Den Helder niet haalbaar, motie van CDA haalt het niet

Den Helder – Het organiseren van een vuurwerkshow met oud en nieuw, zoals voorgesteld middels een motie van de Helderse fractie van het CDA, is om verschillende redenen niet haalbaar. Door de coronamaatregelen mogen er na vijven geen evenementen worden georganiseerd en daarnaast is het te kort dag om nu nog zoiets te realiseren. Ook bleek de gemeenteraad sowieso verdeeld over de wenselijkheid van een vuurwerkshow.

Burgemeester Jan de Boer, die in dit geval de functie van portefeuillehouder vervulde, zette uiteen waarom het plan van het CDA niet haalbaar is: De coronaregels, de korte voorbereidingstijd en de kosten. Een vuurwerkshow is volgens De Boer enorm duur en het is naast het verbod op evenementen ook niet wenselijk dat grote groepen mensen elkaar gaan ontmoeten. Omdat dit laatste volgens raadslid Edwin Krijns, die het initiatief namens zijn partij presenteerde, toch wel gaat gebeuren, deed hij nog een poging zijn motie om te vormen. Zijn voorstel was uiteindelijk het college B&W op te dragen om toch in de toekomst ergens een vuurwerkshow te organiseren. Wellicht bij het stadsfeest, of oud en nieuw volgend jaar. De inwoners hebben volgens Krijns letterlijk en figuurlijk een lichtpuntje nodig.

Dit aangepaste voorstel haalde ook net geen meerderheid. Frank Feeburg van de PVV vroeg zich af of het CDA hiermee niet al aan het voorsorteren is op een vuurwerkverbod volgend jaar. Want, wanneer consumenten gewoon vuurwerk kunnen afsteken is een show niet nodig. De PVV is fel tegen een vuurwerkverbod. GroenLinks is per definitie tegen vuurwerk, aldus fractievoorzitter Marije Boessenkool. Zij zou zich enkel kunnen vinden in een dergelijk voorstel wanneer het gaat om een lichtshow, met lasers en drones. Ook Marinus Vermooten van Samen Actief gaf aan tegen elke vorm van vuurwerk te zijn. De Stadspartij, D66, het merendeel van Beter voor Den Helder en Krijns’ eigen CDA stemden wel voor de motie. Deze werd verworpen met 13 stemmen vóór en 14 stemmen tegen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button