Den HelderVideo

Hoofdkwartier Sint en zijn Pieten gewoon in Julianadorp (Video)

Advertentie:

Julianadorp – Wie dacht dat het hoofdkwartier van de Sint in Spanje gehuisvest is heeft het mis. De goedheiligman en zijn Pieten hebben een heus hoofdkwartier op Nederlandse bodem, gewoon in Julianadorp.

Stichting ‘Hoofdkwartier Sint en Kerstman’ levert al jaren Sinterklazen, Pieten, en Kerstmannen. Met vier Hulpsinten en zo’n 50 leden is het rennen en vliegen geblazen gedurende de sinterklaastijd. “Scholen, bedrijven, huisbezoeken, intochten. We komen echt overal”, aldus Ed, bestuurslid van het hoofdkwartier. De stichting bestaat al geruime tijd, al weet Ed niet precies hoelang de Sint al huisvest in het dorp: “Sinds wij de stichting hebben overgenomen zijn we een jaar of vijftien bezig, dus ik denk dat de stichting rond de 25 jaar bestaat”.

De stichting krijgt niet alleen vraag vanuit de regio, maar door heel Nederland. “We hebben Sinterklazen verzorgt over heel het land, tot Heerlen aan toe. Dat hebben nog best een tijd gedaan, maar dat werd op een gegeven moment te veel.” Waarom nu juist deze stichting landelijk zo populair is? Ed denkt het wel te weten: “We denken toch de naam. Veel mensen zoeken op ‘hoofdkwartier’, en dan kom je toch bij ons terecht”.

Piet of Piet?
De discussie rondom de Pieten is ook in het hoofdkwartier niet onopgemerkt gebleven. “We doen een heleboel als Roetveegpieten. Je moet wel, als je dat niet doen kan je er wel mee stoppen”, aldus Ed. Verschillende klanten hebben echter verschillende verwachtingen: “Op basisscholen gaan we sowieso als Roetveegpiet. Alleen bij de huisbezoeken vragen mensen ons nog steeds: ‘U komt toch wel met de echte Pieten?'”

Hard werken, maar veel voldoening
Samen met de andere bestuursleden heeft Ed vanaf september tot en met pakjesavond voornamelijk een coƶrdinerende rol, al trekt hij zelf ook nog graag het pak van de goedheiligman aan: “Ik ben al 36 jaar Sinterklaas. Ik vind het gewoon fantastisch. Vanaf september is onze telefoonlijn open, en dan begint het gewoon weer te kriebelen”.

Dit jaar is het verrassend druk. Ed vermoedt dat dit komt doordat mensen na coronatijd het feest weer als vanouds kunnen vieren. “Op dit ogenblik hebben we 98 boekingen, dat is heel veel.” De leden zijn dan ook flink in de weer, en na de festiviteiten op pakjesavond is er pas tijd om bij te komen. “Als het zes december is ben je helemaal moe, en bek- en bekaf. Maar elk jaar doen we het weer opnieuw, ik zou niet zonder kunnen.”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button