Den Helder

Nog weinig elektrische auto’s in Den Helder, onderzoek naar gemeentelijke deelauto’s

Advertentie:

Den Helder – De gemeente Den Helder kent in verhouding tot het aantal inwoners de laagste hoeveelheid elektrische auto’s van heel Noord-Holland. Dat blijkt uit onderzoek door TechTiek op basis van gegevens van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Wel is er een sterke groei te zien: In een jaar is het aantal volledig elektrische auto’s in de gemeente meer dan verdubbeld. De cijfers in de rest van de Noordkop komen meer overeen met de landelijke gemiddelden.

Zo zijn er in Hollands Kroon en Schagen respectievelijk 112 en 117 elektrische auto’s per 10.000 inwoners. In Den Helder zijn dat er slechts 63. In totaal staan er 360 elektrische auto’s geregistreerd in Den Helder. Dat aantal is het afgelopen jaar wel met 117 procent gestegen. In de buurgemeenten is de groei maar de helft. Landelijk is de groei ongeveer 45 procent. Er lijkt dus in Den Helder een inhaalslag gaande te zijn.

Toch staat de gemeente vooralsnog helemaal onderaan in Noord-Holland, de provincie met de meeste elektrische auto’s na Noord-Brabant. Bovenaan de ranglijst staat de gemeente Haarlemmermeer met 758 elektrische auto’s per 10.000 inwoners. Of iemand een elektrische auto koopt hangt sterk samen met inkomen, al wordt de elektrische auto steeds toegankelijker. Toch zijn het vooral mensen met veel geld die elektrisch rijden. Het gemiddelde inkomen in Den Helder is relatief laag, wat een goede verklaring zou kunnen zijn voor het lage aantal elektrische voertuigen.

Gemeentelijke deelauto’s
Het college van de gemeente Den Helder laat weten de groei van het aantal elektrische voertuigen te omarmen en kondigt aan in de toekomst met meer initiatieven te komen die hierop inspelen: “De gemeente Den Helder is voorstander van het verduurzamen van het vervoer. Het aantal elektrische auto’s en laadpalen neemt ook in Den Helder toe. Als gemeente kunnen we dat vooral stimuleren op het gebied van laadinfrastructuur.”

In de eerste helft van 2023 wordt de raad een ‘laadvisie’ voorgelegd. Daarbij hoort een participatietraject met de inwoners. Ook werkt het college aan een plan voor gemeentelijke deelauto’s: “De gemeente heeft het afgelopen jaar de dienstauto’s op benzine vervangen door elektrische. Bij de verhuizing van het stadhuis naar Willemsoord kunnen we die openstellen voor gastgebruik door inwoners en bedrijven in de stad. Hoe dat precies eruit komt te zien, is onderwerp van onderzoek.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

3 reacties

  1. hopelijk blijft dat ook zo weg met die groene waanzin, hele landen worden kapotgemaakt voor de productie van die batterijen en dan over enkele jaren krijgen we zo’n enorme afvalberg welke ook niet meer te overzien is…..

  2. T.T heeft geen inzicht waar de lease auto’s worden gebruikt en dan geeft die telling wel een scheef beeld.

Wellicht ook interessant

Back to top button