Den HelderPolitiek

Voltallige raad bevraagt college over onderzoek naar wandelpad

Advertentie:

Den Helder – In reactie op het door Regio Noordkop gepubliceerde artikel over het onderzoek naar een verhard wandelpad door de Donkere Duinen hebben alle partijen uit de Helderse gemeenteraad gezamenlijk politieke vragen ingediend. De raad vindt de gang van zaken onacceptabel en wil weten wie opdracht heeft gegeven voor de aanpassing van het rapport. Daarnaast vragen de partijen wat het college zelf vindt dat de consequenties moeten zijn voor een wethouder of ambtenaar die moedwillig een rapport aan de raad manipuleert.

De vragen worden ingediend door Marije Boessenkool van GroenLinks. Het idee van het verharde wandelpad kwam immers uit haar partij. Bij de vragen stuurt de raad de volledige tekst van het op deze website gepubliceerde artikel mee. Daarin valt te lezen hoe uit het door Regio Noordkop ingediende Woo verzoek blijkt dat er op verzoek van een ambtenaar meerdere bezwaren zijn toegevoegd aan een ecologische haalbaarheidsonderzoek. Daarnaast lijkt er gestuurd te zijn op het gebruik van asfalt, terwijl hier door de politiek nimmer om verzocht is en de onderzoeker juist aangeeft dat er milieuvriendelijke alternatieven beschikbaar zijn.

“Het is schokkend te moeten lezen wat hier lijkt te zijn gebeurd. Als er ambtenaren en of wethouders zijn geweest die deze rapportage moedwillig hebben laten aanpassen, omdat zij een verhard pad door donkere Duinen niet zouden zien zitten, dan hebben we een groot probleem in Den Helder gecreëerd, omdat dergelijk handelen onacceptabel is”, aldus Boessenkool. Eerder spraken ook de fractievoorzitters van het CDA, De Stadspartij en Behoorlijk Bestuur zich uit. Boessenkool wil dat het college de vragen binnen twee weken behandeld, zodat er indien gewenst in de raadsvergadering van 19 december vervolgstappen, bijvoorbeeld een interpellatiedebat of een motie, gezet kunnen worden.

De raad stuurt de volgende vragen aan het college:
• Wie heeft er nu daadwerkelijk opdracht gegeven om het rapport aan te passen?
• Welke wethouders wisten hier van?
• Kwam het initiatief vanuit het college of vanuit het ambtelijk apparaat?
• Als het op eigen initiatief van het ambtelijk apparaat is gebeurd, wat denkt u hier dan aan te gaan doen om dit in het vervolg te voorkomen?
• Wat vindt u zelf dat de consequentie zou moeten zijn voor een wethouder dan wel een ambtenaar die moedwillig een rapport aan de raad manipuleert?
• Bent u het met ons eens dat we hiermee de lijn van fatsoen hebben overschreden waardoor het toch al broze vertrouwen tot onder het nulpunt is gedaald?
• Bij welke rapporten is nog meer sprake geweest van een dergelijke beïnvloeding van de uitkomsten?
• Kunt u ons verzekeren dat dergelijke aanpassingen nooit gevraagd gaan worden door het zittende college?

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

6 reacties

 1. Tja een verhard pad houdt wel in dat aan weerzijde bomen gekapt moeten worden om wortel uitgroei in de paden te voorkomen. Tenzij er regelmatig onderhoud gepleegd kan worden om de paden weer vlak te krijgen voor de rolstoel, kinderwagen gebruikers waar het om ging. De gemeente is nu niet eens in staat om de trottoirs vlak te houden door wortel uitgroei.

 2. Andere kant van de weg ligt de Helderse vallei met kilometers verharde pad in de natuur, ga daar lekker rollen en laat de donkere duinen verder zo als het is!

 3. George, zo is het. Bovendien staat er bij de Helderse Valei al een tijdje een Of the road rolstoel voor bos/strandbezoek te verstoffen omdat er geen belangstelling voor is, heb ik inmiddels begrepen. En ouders met kinderwagens hebben het tot nu toe ook prima gered. Dus voor wie is dat pad, dat een prachtig mooi bosje (ons enige bosje!) verstoord, minder natuurlijk en minder mooi maakt? Is er wel belangstelling voor in de doelgroep? Is er een enquête gehouden? Iets aan onderzoek in die richting gedaan? Of hoeft dat dan weer niet, en mag je dan ineens wel naar eigen “inzicht” en zonder gedegen vooronderzoek zo’n dom plan doordrukken?
  Bovendien: heeft de raad niets beters te doen??

  1. Voor wie is dit pad? Wel, ik neem aan voor wijlen Jan de Jager, voormalig partijlid van Groen Links, die zich in het verleden heeft beijverd voor de aanleg van een dergelijk pad. Het lijkt dus op een postuum eerbetoon.
   In dat verband lijkt het me zinniger dat mevrouw Boessekool een portret van de heer De Jager op haar nachtkastje zet om de beste man op een passende wijze te eren. Dat hoeft niet te gebeuren op kosten van de gemeenschap met de aanleg van een volstrekt overbodig en ongepast bospad in de Donkere Duinen, het enige stukje natuur in Den Helder dat nog enige ongereptheid uitademt…..

 4. Arnoud, he-le-maal met je eens!! En anders lekker met de off the road rolstoel het bos in.

 5. Het gaat niet om de bedekking/verharding van dat pad, het gaat om onaanvaardbaar handelen van de ambtenaren van de gemeente Den Helder of onaanvaardbaar handelen van het college van Den Helder, of van beiden!
  (Wel opvallend, bijna nooit reageert iemand op de artikelen hier, nu is het college/ambtenaren in het geding en het staat vol….met overigens afleidend narratief)!

Wellicht ook interessant

Back to top button