Den HelderPolitiek

Wethouder Kos over versoepeling bijstandsregels: “Doen we allang”

Advertentie:

Den Helder – Wethouder Pieter Kos uit Den Helder is niet onder de indruk van het bericht van minister Carola Schouten over het versoepelen van de bijstandsregels. Schouten wil dat mensen in de bijstand 1200 euro per jaar als gift mogen ontvangen zonder te worden gekort op de uitkering. “Hou op met me. Dat doen we als gemeente allang”, zei Kos.

Tijdens de Raadscommissie Maatschappelijke ontwikkeling dinsdagavond werd gesproken over de Afstemmingsverordening. Daarin staat onder andere wanneer de gemeente iemands uitkering mag korten. Bijvoorbeeld wanneer de ontvanger van de uitkering niet voldoet aan bepaalde voorwaarden, zoals het meewerken aan integratie. Ook kan de uitkering worden stopgezet of verminderd bij geweldpleging richting een hulpverlener.

Een aantal partijen, waaronder het CDA en Behoorlijk Bestuur, maakten zich zorgen over welk effect dit heeft op het levensonderhoud van de uitkeringsgerechtigde. Zij vroegen zich af of het beter zou zijn om bijvoorbeeld eerst de helft van de uitkering te korten. Nadat de wethouder benadrukte dat het slechts gaat om een juridische stok achter de deur die zelden gebruikt wordt leken zij gerustgesteld.

Sanctie moet functioneel zijn
Volgens Kos is het opleggen van zo’n sanctie soms de enige manier om met mensen in gesprek te raken. De sancties moeten met andere woorden ook functioneel zijn: “Over het algemeen willen mensen heel graag meewerken, maar wanneer iemand stelselmatig weigert is het soms noodzakelijk om aan de uitkering te komen. Als we dit inzetten zijn alle pogingen tot een gesprek al geweest en benader je het strafrecht.” Andersom betekent dat ook dat je misschien niet alle regeltjes van de Participatiewet tot op de letter volgt: “Ik heb me daar vaker over uitgesproken en als college blijven we daarom ook de randen opzoeken van wat mag.”

Empathie tonen
Daarom kan de wethouder ook heel weinig met het bericht dat de minister de bijstandsregels wil versoepelen. Op dit moment moet iedere gift worden gekort op de bijstandsuitkering, maar volgens Kos is dat helemaal niet realistisch: “Als gemeente vinden wij het heel normaal wanneer iemand een keer een tas boodschappen cadeau krijgt. Dan gaan wij echt geen sanctie opleggen. Dat staat wel in de wet, maar dat doen we niet. Ik verbaas me er dan ook over dat minister Schouten opeens met een verhaal komt over empathie tonen. Hou op met me, dat doen we allang. Eigenlijk zegt de minister nu alleen dat wij als gemeente geen boete meer krijgen wanneer we het goede blijven doen.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button