Den HelderVideo

Vuurwerkverkoop na twee jaar stilte knallend van start (video)

Den Helder – Na een vuurwerkverbod van twee jaar mag deze jaarwisseling weer knallend ingeluid worden. Hoewel de verkoop aan strakkere banden is gelegd dan voorgaande jaren, stromen de bestellingen bij verkooppunten binnen.

Wie dacht even snel vuurwerk te gaan kopen moet toch iets meer tijd vrijmaken in de agenda. Hoewel de rijen niet tot buiten staan, is het wachten geblazen voor de vuurwerkbalie. “Het is echt enorm druk”, vertelt Tim Homan, manager bij de Kruitjeshal. “Mensen hebben vooral in de voorverkoop veel besteld, maar als de bestellingen worden afgehaald nemen ze toch vaak wat extra’s mee.” Na twee jaar vuurwerkverbod merkt Homan dat zijn klanten niet kunnen wachten met afsteken; de knaldrang is hoog. “Mensen zijn er echt weer aan toe.”

Het vuurwerkverbod mag dan opgeheven zijn, wel is dit de eerste jaarwisseling met de verscherpte regels omtrent de vuurwerkverkoop. Een scala aan vuurwerk dat vroeger legaal afgestoken mocht worden, zoals rotjes, losse vuurpijlen, en Chinese matten, is nu niet meer te krijgen. Toch is er nog veel vraag naar, weet Homan. “We krijgen iedere tien minuten nog wel de vraag of we echt geen vuurpijlen hebben, mensen zijn er toch aan gewend. Maar goed, het is er gewoon niet.”

Niets aan te doen
Een vader en zoon komen met een grote tas bij de balie vandaan lopen. “Wij zijn wel goed geslaagd. Mijn zoon heeft geadviseerd over de aanschaf en ik mocht met de pinpas zwaaien”, vertelt de vader. “We hebben vooral wat kleinere cakes, vooral siervuurwerk”, vertelt de zoon. Of hij het teleurstellend vind dat er niet meer net zo hard geknald mag worden als vroeger? “Ik vind van wel, maar ja, niets aan te doen.”

Een andere ouder die ook een tiener met een volle tas naast zich heeft staan is niet rouwig om de inperkingen. Haar zoon heeft echter toch hier en daar wat knalvuurwerk op de kop weten te tikken. “Dat het harde geknal niet meer mag vind ik inderdaad geen probleem. Maar ja, de jeugd blijft dat toch mooi vinden. We hopen dat we er weer veilig doorheen komen.”

Homan ziet zijn omzet in ieder geval nog niet dalen. Vooral cakes en compounds zijn dit jaar populair. “Dat zijn grote dozen. Die kan je in één keer afsteken. Daarmee steel je echt wel de show, daar heb je geen illegaal vuurwerk voor nodig!”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button