Defensie

Marineschip Zr.Ms. Willemstad vertrekt voor NAVO-inzet

Adverentie

Den Helder – Marineschip Zr.Ms. Willemstad vertrekt aanstaande zondag voor bijna vier maanden NAVO-inzet. De mijnenjager sluit aan bij de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Dit is een permanent NAVO-vlootverband dat bestaat uit mijnenjagers. In de eerste weken van haar inzet ruimt Zr.Ms. Willemstad samen met de SNMCMG1 explosieven in de Nederlandse, Belgische en Noorse wateren. Verder neemt ze deel aan de grote oefeningen Joint Warrior en Open Spirit 2020.

Open Spirit is een jaarlijkse Historical Ordnance Disposal operatie in de Baltische Zee. Het doel van de operatie is het ruimen van explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Deze vormen nog altijd een gevaar voor passerende scheepvaart. Met het ruimen van deze explosieven, maken de marines de zee veiliger voor scheepvaart. Joint Warrior is een grote jaarlijkse oefening op het gebied van oorlogsvoering.

Zr.Ms. Willemstad is de eerste mijnenjager die de nieuwste Remus-systemen aan boord heeft. Dat zijn onderwaterdrones met sonar, camera en precisienavigatieapparatuur. De Remus kan onder water gedeeltes van de bodem en objecten in kaart brengen zoals mijnen, explosieven of andere voorwerpen. De onderwaterdrone kan vooraf geprogrammeerde opdrachten zelfstandig uitvoeren.

Voorschot
De nieuwe Remus is voor de marine alvast een voorschot op de nabije toekomst. Vanaf 2025 vaart de Koninklijke Marine met nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen. Zij vervangen de huidige mijnenjagers. De nieuwe schepen worden uitgerust met diverse onbemande systemen, waaronder deze Remus. Door gebruik te maken van nieuwe onbemande systemen, hoeven de mijnenjager en bemanning straks zelf het mijnengevaarlijk gebied niet meer in.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button