Hollands KroonPolitiek

Lars Ruiter (OHK) maakt raadsperiode niet af

Advertentie:

Hollands Kroon – Gemeenteraadslid Lars Ruiter van Onafhankelijk Hollands Kroon (OHK) vertrekt eind volgend jaar uit de raad. Hij maakt de periode van 4 jaar dus niet af. Tijdens het radioprogramma ‘De Week op Zondag’ bij Regio Noordkop maakte Ruiter bekend dat hij en zijn vriendin gaan verhuizen naar Alkmaar. Daarom moet hij in 2024 zijn zetel inleveren.

Ruiter startte in 2018 als raadslid voor de VVD, maar na twee jaar splitste hij zich af vanwege zijn onvrede met coalitiebesluiten en communicatie over de datacenters. Hij sloot zich vervolgens aan bij het OHK van fractievoorzitter Alexander Bügel. Voor die partij haalde hij bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar meer dan 700 voorkeursstemmen binnen, het meeste van alle kandidaten in Hollands Kroon, los van de lijsttrekkers.

Ruiter woonde vrijwel zijn hele leven in Wieringerwerf, tot hij kort geleden verhuisde naar Oosterland. Tijdens de radio uitzending bij Regio Noordkop afgelopen zondag gaf hij dan ook aan dat hij denkt dat het grootste deel van zijn achterban uit de Wieringermeer komt en dat zijn verzet tegen het uitbreiden van Agriport aan de westzijde van de A7 hem waarschijnlijk veel stemmen heeft opgeleverd. Hij is onder andere samen met Daan Pruimboom initiatiefnemer van de HK Jongerendag

Weinig betaalbare woningen in Hollands Kroon
Binnenkort komt er toch een einde aan zijn politieke loopbaan in Hollands Kroon. Ruiter en zijn vriendin hebben een appartement gekocht in Alkmaar dat naar verwachting eind 2024 wordt opgeleverd: “Dat zal betekenen dat ik de raad moet verlaten omdat ik geen ingezetene meer ben. Het is wel jammer, ik heb het altijd met veel plezier gedaan en dat blijf ik doen tot ik de raad verlaat.” Het jonge raadslid zegt dat de reden voor zijn verhuizing is dat hij en zijn vriendin stedelijker willen wonen en dat er in Hollands Kroon maar heel beperkt aanbod is van betaalbare woningen.

“Er staan vooral veel grote vrijstaande huizen. We hadden eventueel kunnen kijken in plaatsen als Wieringerwerf of Nieuwe Niedorp, maar uiteindelijk was het verlaten van Hollands Kroon onvermijdelijk.” Ruiter heeft een sociale koopwoning gekocht: “De gemeente Alkmaar heeft afspraken gemaakt met projectontwikkelaars om betaalbare woningen te bouwen. Daarbij is er sprake van een antispeculatiebeding en een zelfbewoningsplicht.” Volgens Ruiter is het iets waar Hollands Kroon als gemeente ook naar zou kunnen kijken. Op dit moment is het aanbod voor starters klein.

Einde politieke carrière?
Ruiter verwacht niet dat hij in Alkmaar ook politiek actief zal worden. Dat heeft te maken met de tijd die zijn werk van hem vraagt, maar ook het gebrek aan lokale binding: “Ik heb bijna mijn hele leven in de Wieringermeer gewoond en voelde me daarmee verbonden. In Alkmaar heb ik straks een klein netwerk en nog geen lokale kennis. Al met al denk ik dus niet dat ik daar weer de politiek in ga, maar wie weet denk ik er over een paar jaar wel anders over.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button