Den HelderHollands Kroon

Nieuwe uitkijktoren in de Balgzandpolder

De nieuwe uitkijktoren (foto: Michiel de Nijs).
Den Helder – Landschap Noord-Holland plaatste vorige week een nieuwe uitkijktoren aan de rand van het natuurgebied Balgzand in de Balgzandpolder. De uitkijktoren is bijna tien meter hoog en biedt een adembenemend uitzicht over de vogelrijke Balgzandpolder tot aan de kust van Texel en Wieringen.

De toren staat vlak bij de vogelrots (vijf meter hoog) die in 2016 werd geplaatst als veilig toevluchtsoord voor broedvogels. De nieuwe uitkijktoren is onderdeel van een omvangrijker plan, waarmee Landschap-Noord Holland de beleving van Balgzand wil uitbreiden en verbeteren. Bezoekers en vogelaars kunnen straks op verschillende punten van heel dichtbij genieten van natuur en van vogels in dit stuk waddengebied zonder ze te verstoren.

De toren is dusdanig hoog dat het uitzicht zich niet beperkt tot het landschap aan de binnenzijde van de zeedijk. Vanaf het bovenste bordes is zelfs in de verte Texel en de Wieringer kust te zien. Er is zicht over de vogelrijke schorren en is het genieten van de weersveranderingen en getijdebewegingen op het voortdurend van uiterlijk wisselende wad.

Uitbreiding beleefpunten
Nergens in Noord-Holland is het vogelleven zo rijk als op Balgzand. Het wordt ook wel de drukste luchthaven van Noord-Holland genoemd. Het gebied ligt ten oosten van Den Helder en reikt tot aan het voormalige eiland Wieringen en is een belangrijk rust- en foerageergebied voor vogels. Landschap Noord-Holland en andere natuurorganisaties willen de vogels in natuurgebied Balgzand, de Balgzandpolder en het aangrenzende waddengebied meer rust en ruimte bieden. Dat wordt gedaan door het creëren van beleefpunten voor recreanten en vogelaars aan de randen van het gebied. Zo blijft de rust voor vogels ín het gebied gewaarborgd. Landschap Noord-Holland heeft al een aantal beleefpunten natuurinformatiecentrum ’t Kuitje en een vogelkijkscherm nog wordt verbeterd. Speciaal voor natuurfotografen is er een vogelfotohut.

De uitkijktoren is te beklimmen, omdat het hier om een toren gaat die helemaal open is. Op dit moment is het nog wachten op de vogels, die zijn er nog niet in grote aantallen. In de toren gelden covid-maatregelen, dus 1,5 m afstand houden en grote groepen mensen vermijden. De uitkijktoren wordt niet gereinigd door Landschap Noord-Holland. Bij grote drukte zullen de boswachters de toren alsnog afsluiten. Het vogelkijkscherm is ook geopend. De andere beleefpunten van Landschap Noord-Holland zoals ’t Kuitje en de fotovogelhut zijn wel afgesloten voor publiek.

De bouw en de plaatsing van de nieuwe uitkijktoren is mogelijk gemaakt door een aantal financiers: Prins Bernhard Cultuurfonds, De Kop Werkt!, Waddenfonds, Provincie Noord-Holland, Vogelbescherming Nederland, Milieupark ’t Oost en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button