Den HelderPolitiek

Vooruitblik: raadsvergadering over het nieuwe stadhuis op Willemsoord

Advertentie:

Den Helder – De Helderse raad komt op 31 maart bijeen voor een extra raadsvergadering over de vestiging van het nieuwe stadhuis op Willemsoord. Regio Noordkop sprak met mede-initiatiefnemer Carla van Driesten over de aanleiding van de vergadering en wat we kunnen verwachten.

De vergadering is aangevraagd door oppositiepartijen D66, PVV, GroenLinks, Senioren Actief en Behoorlijk Bestuur en komt als reactie op het mogelijke wegvallen van werkgelegenheid door de komst van het nieuwe stadhuis. De directe aanleiding is een interview met Jelle Loosman, directeur van Damen Shipyards Den Helder. Hij voorspelde dat de geluidsoverlast te storend zal zijn voor de ambtenaren die zich op Willemsoord gaan vestigen in de gebouwen 66 en 72. Hij spreekt de angst uit dat de gemeente daarom de werkzaamheden zal inperken, waardoor Damen genoodzaakt is deze elders uit te voeren.

Carla van Driesten, de fractievoorzitter van Senioren Actief, deelt de zorg van de heer Loosman en zou via de extra raadsvergadering willen bewerkstelligen dat de gemeente voorzieningen treft waardoor het vertrek van nautische bedrijvigheid kan worden voorkomen. “Damen Shipyards heeft 90 medewerkers in Den Helder en is daarnaast een opleidingsbedrijf. Ook in het kader van het behoud van jongeren in de regio is het dus van belang dat dit bedrijf en het gehele nautisch kwartier behouden blijft”, aldus Van Driesten. In de afgelopen periode zijn er door meerdere fracties, waaronder Senioren Actief, al vragen aan het college gesteld over het mogelijke verlies van werkgelegenheid. De antwoorden van het college zijn volgens de fractievoorzitter echter weinig geruststellend. Zo gaan ze onvoldoende in op de mogelijke geluidsoverlast, klachten waarover eerder al gezorgd hebben voor het vertrek van de BV Spaansen naar Harlingen. Ook moet er een vast aanspreekpunt komen. Goede communicatie met de ondernemers zou hun vertrek kunnen voorkomen en dit is eerder ook beloofd door de portefeuillehouder.

Hoewel Van Driesten en vele met haar tegen de komst van het stadhuis naar Willemsoord zijn, acht zij een discussie hierover momenteel niet zinvol. De locatie is volgens hen per definitie onvoldoende bereikbaar, zeker voor inwoners van Julianadorp, maar het college B&W deelt deze mening niet. “De beslissing over de vestiging van het gemeentehuis lijkt al gemaakt. Wij kunnen als oppositie tegen de coalitie met haar 20 zetels hier nog weinig aan veranderen”, zo stelt zij.

Het is nu volgens de initiatiefnemers van belang om het college erop te wijzen dat zij voldoende rekening houden met de geluidsoverlast en daarom geluidswerende en beschermende middelen inzetten. Op deze manier zouden de werkzaamheden kunnen blijven plaatsvinden. Wat overigens voor Senioren Actief niets verandert aan de wenselijkheid van het gemeentehuis op Willemsoord, maar als het er dan toch moet komen dan moet dit geen invloed hebben op huidige werkzaamheden. “Het mag niet zo zijn dat een stadhuis ten koste gaat van bestaande werkgelegenheid. Deze vergadering is een poging dit te voorkomen”. De heer Loosman van Damen Shipyards zal tijdens de raadsvergadering ook inspreken om zijn belangen nogmaals kenbaar te maken.

De raadsvergadering is 31 maart vanaf 19:30 live te volgen via Regio Noordkop TV, of via de website van de gemeente.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

2 reacties

  1. na het mislukken van Assorgiaplein komt het Assorgiahuis er echt wel ….

Wellicht ook interessant

Back to top button