Den HelderPolitiek

Flaneerkade wordt Francien de Zeeuwpromenade

Den Helder – De Flaneerkade, de kade langs de Helderse Zuidstraat, krijgt op verzoek van een inwoner een nieuwe naam: De Francien de Zeeuwpromenade. Francien de Zeeuw was een Nederlands verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog en de eerste vrouwelijke militair binnen de Nederlandse krijgsmacht.

In juni van vorig jaar ontving de gemeente een brief van een inwoner met het voorstel om de huidige flaneerkade in Den Helder te vernoemen naar Francien de Zeeuw. De verzetsstrijder en militair heeft gedurende haar leven diverse onderscheidingen mogen ontvangen, zoals het Oorlogsherinneringskruis, het Ereteken voor Orde en Vrede en het Verzetsherdenkingskruis. Aan de kade naast de Zuidstraat, heeft jarenlang het pantserschip Zr. Ms. Schorpioen gelegen. Dit schip deed dienst als logementsschip van de Marva’s, de vrouwenafdeling van de marine.

Officieel geen naam
Momenteel heet de kade in de volksmond de Flaneerkade, maar dit blijkt formeel niet de naam te zijn, de Flaneerkade is niet opgenomen in het straatnamenregister. Hoewel de straatnamencommissie normaliter terughoudend is in het vernoemen van personen als straatnaam heeft het in dit geval relevante historische waarde. Daarnaast heeft het benoemen van de Francien de Zeeuwpromenade een bijkomend voordeel dat er een straat wordt vernoemd naar een vrouw. In Den Helder is de vrouwelijke straatnaam vernoeming onbedoeld ondergeschikt aan die van de mannelijke vernoeming.

De initiatiefnemers van het verzoek hebben contact gezocht met de nabestaanden van Francien de Zeeuw. Zij onderschrijven het voorstel om de flaneerkade te vernoemen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

5 reacties

 1. Wow. It’s amazing 🙄

  Nieuwe naam nieuwe beleving?

  Geen fietsers; hondendrollen & bierdrinkende zwervers meer? 🤔

  1. goh ga je ergens anders verveeld bier zitten drinken nu dan?….

   1. “Wie een spotter terecht wijst, haalt schande over zich,
    wie een goddeloze tuchtigt, zijn eigen schandvlek.”

    Spreuken 9:7

 2. Geweldig dat deze kade naar een verzetsstrijdster is genoemd. En die straatnamencommissie maar zo snel mogelijk opheffen met hun terughoudendheid. Groot deel van de straten zijn naar personen vernoemd.

Back to top button
%d bloggers liken dit: