Den HelderJeugd

Kinderambassadeurs maken zich druk om sport, pesten en afval

Den Helder – Veertien kinderambassadeurs zijn met wethouder Peter de Vrij in gesprek gegaan over zaken die zij voor de kinderen van de gemeente Den Helder belangrijk vinden. De kinderen maken zich vooral druk om sport, spel en bewegen, pesten en discriminatie en afval.

In november 2020 kozen de leerlingen van groep zeven uit vijftien kandidaten de allereerste Helderse kinderburgemeester: Lotte Mollema. De overige veertien kandidaten vormen een groep kinderambassadeurs en vergaderen over zaken die zij voor de kinderen van onze gemeentebelangrijk vinden. Wethouder jeugd, Peter de Vrij, sloot bij de meest recente vergadering aan.

Bewegen en gezondheid
Het is belangrijk dat kinderen kunnen spelen, sporten en bewegen, stelde de groep. Speeltuinen moeten voor ieder kind bereikbaar zijn. Kinderen willen graag mee praten over de bouw van speeltuinen en weten goed welke saai of leuk is. Wethouder de Vrij vindt dit ook belangrijk. Hij legt uit dat de gemeente afgelopen vier jaar alle speelplaatsen in kaart heeft gebracht en daar waar nodig aangevuld en verbeterd heeft. Hij hoort graag terug van de kinderen waar nog meer verbeterd kan worden. De kinderen en de wethouder zijn het eens dat alle kinderen moeten kunnen sporten, ook die van ouders met lage gezinsinkomens.

Pesten en discriminatie
De kinderambassadeurs deden naar de wethouder een oproep meer te doen tegen pesten en discriminatie. Ze vertelden over hun eigen ervaringen en willen meer begrip voor elkaar en minder haat naar elkaar. De wethouder is onder de indruk van de verhalen. De groep kwam met het idee een grote bijeenkomst tegen pesten te organiseren voor alle kinderen van onze gemeente. Peter de Vrij vindt dit een goed idee en wil dit plan verder uitwerken.

Afval
De kinderambassadeurs vinden dat er meer schoonmaakacties moeten komen dan slechts één keer per jaar. De wethouder geeft aan dat er al wel schoonmaakacties zijn, maar die zijn vaak los van elkaar georganiseerd. Vroeger waren er “opschoondagen”, het is een idee om dat weer te doen. Meer vuilnisbakken zouden ook helpen volgens de kinderen, vooral daar waar je vaak bent: in de buurt en in het bos. De Vrij zegt de afgelopen jaren al veel vuilnisbakken te hebben bijgeplaatst.

Buurt verantwoordelijk maken
De kinderen komen ook met het idee om meer “vreedzame wijken” te ontwikkelen, zoals nu in de Visbuurt. De groep: “Als de hele buurt zelf meer verantwoordelijkheid draagt, kunnen ze samen meer doen aan alle problemen over afval, speeltuinen en hoe je met elkaar omgaat.” Daar is wethouder De Vrij het mee eens: “Uitbreiding van vreedzame wijken zou hier aan kunnen bijdragen.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button