Den Helder

Minimale belangstelling inloopavond over Oekraïense Vluchtelingen: ‘Dat is een goed teken!’

Den Helder – Bewoners en ondernemers uit de omgeving van Cape Horn en de Pastorie van de Pauluskerk waren woendagavond uitgenodigd in de Maranathakerk om vragen te stellen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in hun buurt. Er waren slechts twee inwoners gekomen, maar dat is volgens de vertegenwoordigers van de gemeente juist een goed teken.

Zowel in Cape Horn als in de Pastorie van de Pauluskerk wordt vanaf medio april huisvesting gerealiseerd voor Oekraïense vluchtelingen. Iets meer dan 200 omwonenden kregen de afgelopen week een uitnodiging om op woensdagavond naar een inloopbijeenkomst in de Maranathakerk te komen. Daar waren een drietal vertegenwoordigers van de gemeente aanwezig om vragen te beantwoorden. Het is nogal een klus, het regelen van de huisvesting en alle bijkomende zaken, maar volgens gebiedsregisseur Jacqueline Sarton mogen de gemeente en de inwoners van Den Helder trots zijn op het resultaat.

Eerste vier locaties
Er zitten momenteel ongeveer 90 mensen uit Oekraïne in Hotel Den Helder en nog een keer dat aantal verspreid over huishoudens en andere particulieren. Zij hebben allemaal behoefte aan een oplossing met meer privacy en zekerheid. Er zijn nu tenminste vier locaties gevonden: De Pastorie en Cape Horn, maar ook appartementencomplex Zuyderhorn en de City Life Church aan de Annie Romein-Verschoorlaan. Over de vier locaties verspreid kunnen ongeveer 70 vluchtelingen een plek krijgen. Er zijn dus nog meer locaties nodig. De vier die nu zijn geselecteerd waren allemaal locaties die korte termijn gebruiksklaar gemaakt kunnen worden.

Zo ook de locatie Cape Horn. Het oude hotel heeft organisatie DnoDoen recentelijk nog helemaal klaar gemaakt voor de komst van zeven jongeren met problematische thuissituaties. De Stadspartij ging hier tegen in bezwaar en via wethouder Pieter Kos is het plan uiteindelijk door het college geschrapt. Ook het alternatieve plan voor de jongeren, appartementencomplex Zuyderhorn, ging niet door vanwege bezwaren door de bewoners.

Op beide plekken komen nu Oekraïners te wonen. Aanwezige medewerkers van DnoDoen vinden het wat dubbel, maar zijn vooral blij dat er nu een functie is gevonden voor het pand aan de Zuidstraat. “Gezien alle moeite die wij er in hebben gestoken was het enorm pijnlijk geweest als het leeg zou blijven.” Daarnaast is het fijn dat de locatie eigenlijk al helemaal klaar was voor bewoning waardoor het door de vluchtelingen op korte termijn gebruikt kan worden.

Lage opkomst een goed teken
Dat er slechts twee belangstellenden naar de inloopavond zijn gekomen is volgens Sarton een goed teken: “Volgens mij blijkt daaruit dat onze inwoners geen problemen hebben met de komst van de vluchtelingen. Dat merken we ook in andere zaken, zoals bij het inzamelen van goederen en de initiatieven vanuit de samenleving.” Tot dusver heeft de gebiedsregisseur enkel positieve reacties vernomen. De twee aanwezige inwoners, samen woonachtig aan de Kerkgracht, waren ook vooral benieuwd naar hoe zij straks een bijdrage kunnen leveren. Inwoners die willen helpen kunnen het beste kijken op de website van de gemeente.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Prachtig dat deze vluchtelingen worden opgevangen. Maar wel tegenstrijdig van de naaste bewoners van de “Horn” complexen.

Back to top button
%d bloggers liken dit: