GR2022DHGR2022HK

Nieuwe raadsleden beëdigd

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – Door het hele land heen werden woensdagavond ongeveer 8500 raadsleden beëdigd. Ook in de Noordkop zitten de nieuwe raadsleden weer klaar voor een nieuwe periode. In Den Helder was de vergadering snel voorbij: Na het 31 keer afleggen van de eed of belofte kon men weer huiswaards. In Hollands Kroon werd nog gestemd over voorzitter- en lidmaatschappen voor diverse commissies.

Het is een hele eer, maar ook een belangrijke taak, de functie van raadslid. Daarom is het belangrijk dat alle nieuwe raadsleden een eed afleggen waarin zij verklaren naar eer en geweten te zullen handelen. Ook moeten nieuwe raadsleden zweren dat zij om de functie als raadslid te hebben gekregen geen zaken hebben beloofd of weggegeven.

God of geen god
Een formaliteit, maar wel een die serieus genomen dient te worden. Men kan kiezen tussen de religieuze eed ‘zo waarlijk helpe mij god almachtig’ of de neutrale belofte ‘dat verklaar en beloof ik’. De religieuze variant was in Den Helder populairder, in Hollands Kroon kwam de belofte vaker voorbij. Burgemeester Rian van Dam ging de raadsleden van Hollands Kroon langs. In Den Helder moest raadsnestor Peter de Vrij als voorzitter fungeren, door afwezigheid van burgemeester Jan de Boer. Hij is ziek, zo werd tijdens de bijeenkomst gezegd. De eerste echte inhoudelijke vergadering in Den Helder staat gepland op 25 april.

In Hollands Kroon maakte de raad van de gelegenheid gebruik om de leden van verschillende commissies meteen aan te wijzen. Zo is er de auditcommissie, de toetsingskamer en de Regionale raadsvergadering. De jarige Alexander Bügel, waar ook nog een liedje voor gezongen werd, wordt de eerste waarnemend voorzitter van de gemeenteraad. Hij won met 15 tegen 14 stemmen nipt van CDA’er Reginald Visser. Bügel, partijleider van grootste partij Onafhankelijk Hollands Kroon, is daarmee de voorzitter van de raad, mocht de burgemeester afwezig zijn. De tweede waarnemend voorzitter is Lilian Peters van GroenLinks geworden. Zij won na drie stemrondes net aan van VVD’er Enno Bijlstra. Op 14 april moeten de nieuwe raadsleden voor het eerst inhoudelijk in actie komen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button