Den Helder

Gezocht voor glossy: mooie verhalen over ‘spinazie-academie’

Den Helder – ‘Het onderwijs aan onze school zal haar lust doen krijgen in haar eigen huiselijke arbeid. Zij zal daardoor het huis (…) door haar netheid maken tot een geliefde verblijfplaats van den man…’ Op 21 november 1923 werd dat toch echt gezegd in een van de toespraken bij de opening van de Vakschool voor Meisjes aan de Middenweg, de latere ‘huishoud- en industrieschool’ De Vijfsprong. In de volksmond ook wel de spinazie-academie genoemd.

Als laatste diende het schoolgebouw als vormingscentrum De Boeg. Eind jaren 90 dreigde het gesloopt te worden voor moderne nieuwbouw. Een protestactie onder de bevolking kon dat voorkomen.

De Vijfsprong bestaat dit najaar dus precies een eeuw en daar wil de huidige eigenaar en gebruiker, Woningstichting Den Helder/Helder Vastgoed BV, graag aandacht aan besteden. Dat gebeurt rond die datum onder meer met een speciale glossy. De samenstellers komen graag in contact met oud-leerlingen en oud-docente van De Vijfsprong en De Boeg.

Herinneringen
Woningstichting is dus op zoek naar mensen die ooit op de huishoudschool of het latere vormingscentrum hebben gezeten en daar allerlei herinneringen aan hebben. Hoe waren de lessen? Hoe was de sfeer op school? Hoe was het gebouw? Wie waren leuke docenten? Welke andere activiteiten vonden er plaats? Welke anekdotes zijn er te vertellen? En vooral: wie heeft er nog foto’s uit die tijd op De Vijfsprong of De Boeg? Contact opnemen kan met Ronald den Boer, bij voorkeur via de mail: rdenboer@wsdh.nl of telefonisch via Woningstichting: 0223-677734.

Toon meer

Odessa Langeveld

Odessa is stagiaire bij Regio Noordkop. Ze studeert aan het ROC van Amsterdam en woont in Anna Paulowna. Ze is bereikbaar via odessa@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button