Den HelderUitgaan

Onthulling laatste meesterwerk maritiem kunstenaar Maarten Platje in Marinemuseum

Advertentie:

Den Helder – Het Marinemuseum vormt donderdag 6 april het podium van de onthulling van ‘De kruiser Hr.Ms. Tromp in actie voor Sabang, 25 juli 1944’. Het schilderij betreft het laatste meesterwerk van maritiem kunstenaar Maarten Platje en toont de kruiser Hr. Ms. Tromp in actie voor Sabang op 25 juli 1944.

Die dag was de start van Operatie Crimson, gericht tegen de Japanse aanwezigheid op het meest noordwestelijke puntje van Nederlands-Indië. Ondersteund door vliegtuigen, slagschepen en kruisers voer de Tromp met drie geallieerde torpedobootjagers de baai van Sabang binnen, met het doel de Japanse haveninstallaties en aanwezige vaartuigen te vernietigen.

De bemanning van de Tromp plaatste een treffer op een Japans munitieschip dat spectaculair de lucht in vloog. Tevens werd op korte afstand geduelleerd met Japanse kustbatterijen. De Tromp incasseerde daarbij vier treffers, die wonderbaarlijk geen van alle detoneerden.

Film
Aan de basis van het schilderij ligt een film in de collectie van het Imperial War Museum, die onlangs met behulp van het Marinemuseum is gedigitaliseerd. Het is één van de weinige momenten dat een Nederlands oorlogsschip in de Tweede Wereldoorlog is gefilmd in het heetst van de strijd.

Link naar de film: https://film.iwmcollections.org.uk/record/5483

De onthulling vindt 6 april om 14:00 uur plaats. Dat gebeurt onder toeziend oog van kunstenaar Maarten Platje en de voorzitter van het Karel Doorman Fonds, Viceadmiraal b.d. Ben Bekkering. Het schilderij is mede tot stand gekomen door steun van het Karel Doorman Fonds.

Toon meer

Odessa Langeveld

Odessa is stagiaire bij Regio Noordkop. Ze studeert aan het ROC van Amsterdam en woont in Anna Paulowna. Ze is bereikbaar via odessa@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button