Kop van Noord-Holland

Steeds meer studenten wonen in de Noordkop, maar scholen blijven weg

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – Het aantal MBO, HBO en WO studenten dat woont in de Kop van Noord-Holland is de laatste jaren met meer dan 1.000 gegroeid. Dat blijkt uit de Effectenrapportage van het programma ‘De Kop Werkt!’ waarover de regionale raadscommissie donderdagavond vergaderde. De verwachting was juist dat het aantal studenten zou afnemen. Het opvallendst is de grote stijging van het aantal studenten aan de universiteit: Deze groep is bijna verdubbeld, terwijl er toch echt geen nieuwe scholen zijn bijgekomen.

Wethouder Simco Kruijer uit Schagen was donderdagavond zeer te spreken over alle resultaten uit het samenwerkingsprogramma. Toen ‘De Kop Werkt!’ in 2017 werd opgezet is door de deelnemende gemeenten (Schagen, Texel, Den Helder en Hollands Kroon) een nulmeting uitgevoerd. Vanuit daar werden bepaalde prognoses gemaakt. De Kop van Noord-Holland kwam er toen uit als een regio die vergrijzing kent, met een krimpende beroepsbevolking en een krimpende groep jongeren.

De afname van het aantal jongeren is in de periode van het samenwerkingsprogramma ongeveer zoals verwacht, maar zelfs iets sneller gegaan. De actieve beroepsbevolking is daarentegen vrijwel gelijkgebleven, terwijl een afname was verwacht. Er is immers sprake van zowel vergrijzing als het wegtrekken van de jongeren. Al met al heeft de economische positie van de Noordkop zich beter ontwikkeld dan de prognoses. Het Bruto Regionaal Product is met 12 procent toegenomen tot circa 11,8 miljard euro.

Studenten
Een opmerkelijk resultaat is de hoeveelheid studenten die woonachtig zijn in de Noordkop. Ondanks dat er sinds de start van ‘De Kop Werkt!’ geen nieuwe onderwijsinstellingen bij zijn gekomen is dit aantal toegenomen met een duizendtal. Vooral bij de groep die aan de universiteit studeert is de toename groot. Dit aantal is verdubbeld van 371 naar 739 studenten. In de effectenrapportage staat als mogelijke verklaring de kamernood in Amsterdam en Alkmaar genoemd. Hierdoor blijven studenten langer thuis wonen. Landelijke cijfers laten zien dat het aantal studenten dat op kamers gaat nu weer toeneemt.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button