Hollands KroonUitgaan

Excursie door Eendenkooi in ’t Zand

Advertentie:

’t Zand – Tussen de bollenakkers in de polder, grenzend aan een industriegebied ligt een 400 jaar oud bos. In het verleden werden er eenden gevangen, nu worden er vogels geringd. Midden in het bos ligt een plas voor de eenden. Een gids van Landschap Noord-Holland neemt geïnteresseerden zondag 16 april mee naar het gebied.

Deelnemers lopen een korte afstand tussen de rietschermen door naar de kooiplas, zodat de eenden niet schrikken. Vanachter het kijkscherm kan het natuurlijke gedrag van de eenden in stilte worden waargenomen.
In de kooiplas zijn stal-eenden die weer andere eenden aantrekken. Daar zitten soms heel bijzondere soorten tussen. Rondom de kooiplas liggen vier vangpijpen. Tijdens de excursie wordt duidelijk hoe de eenden gevangen. De vogels worden tegenwoordig geringd voor wetenschappelijk onderzoek.

In het voorjaar is in het bos dat aan de eendenkooi grenst ook te genieten. De bomen en planten lopen uit. Het bos is een oase voor vogels, vlinders en vleermuizen. De excursie vindt zondag 16 april van 14:00 tot 16:00 uur plaats. Eendenkooi ’t Zand aan de Korte Bosweg 47A vormt het vertrekpunt. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie terecht op de website van Landschap Noord-Holland.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

1 reactie

  1. Er is in de Noordkop na de ruilverkaveling een permanente verandering bewerkstelligd in de hersenen van de toch stink eigenwijze Noord-Hollander. De Romeinen durfden de oude monding van de Rijn ook niet voor niets ooit maar een enkele keer over te steken en bleven verder liever veilig achter hun fortificaties; Matilo, Valkenburg en de Brittenburg verscholen. Vierkante landschappen (en eendenplassen…) zijn fantasieloos maar het zijn ook gebieden waar betrouwbare en voorspelbare mensen wonen. Eerst moesten die mensen daarvoor wel jaren leren (en weliswaar respectvol maar ongemerkt subtiel gekneed worden natuurlijk), dan moesten ze een leven lang werken en hun talenten benutten, een rijtjeshuis werd zelfs eventueel verschaft om het uitdoven van het laatste sprankje hoop te bespoedigen, enkele weken per jaar kregen ze een korte vakantie want te lang en teveel vrijheid prikkelt de verbeelding teveel en tot slot een zo kort mogelijk pensioen natuurlijk want van niets doen wordt je moe. Zonder fantasie dan.
    Van bovenaf zie je pas goed dat er door dat slimme stramien, waarvan degene die het ondergaat denkt dat dat nu eenmaal ´het leven’ is, in de Noord-Hollandse lappendeken nauwelijks nog een flintertje natuur is overgebleven. Natuur is leuk om eens door te fietsen of te wandelen maar verder moet er brood op de plank komen, klaar. Dan heb je de gedachten van de Noordkopper wel zo’n beetje samengevat. Veel autochtonen vinden dat saaie landschap nu zelfs mooi maar dat komt doordat fantasieloze mensen alles mooi vinden wat zich, levend in routine, om hen heen bevindt. Of ze vinden helemaal niets mooi natuurlijk zoals in sommige praatprogramma´s en op fora. Fantasieloze mensen zijn namelijk; of ´voor´ of ´tegen´ een bepaald standpunt, altijd. Dat is overigens heel handig want zo kun je eenvoudig besturen en ontstaat er de welvaart waar je de fantasieloze dan weer trots op kunt laten zijn. Een ronde eendenplas. Je moet het nog maar kunnen verzinnen. Na zo’n leven.

Wellicht ook interessant

Back to top button