Den Helder

Een grotendeels hondenpoepvrij Den Helder

Den Helder – Om de overlast van hondenpoep te beperken, heeft team Wijkbeheer van de gemeente een grote schoonmaakactie gehouden. Gedurende twee weken is in alle wijken van Den Helder gemaaid en een speciale hondenpoepzuiger ingezet. Ook in het centrum is de poepzuiger langs geweest. Alleen de Helderse zeedijk, in eigendom en beheer van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, is niet gemaaid en schoongemaakt.

De hondenpoepzuiger is diverse speel- en grasvelden, groenstroken en bermen afgegaan om het helemaal schoon te maken. Met als resultaat: een grotendeels hondenpoepvrij Den Helder. De schoonmaakactie is bedoeld als nieuwe start om het daarna met zijn allen schoon te houden.

Ergernis
Hondenpoep is één van de grootste ergernissen van de inwoners van Den Helder. Niet overal wordt de hondenpoep door de baasjes opgeruimd. “Met een hondenpoepvrij Den Helder kunnen kinderen veilig en aangenaam buiten spelen en sporten”, aldus de gemeente.

Het college van B&W heeft eind 2019 besloten dat óveral in de gemeente de hondenpoep moet worden opgeruimd. Hondeneigenaren die hun hond uitlaten moeten dus altijd iets bij zich hebben waarmee hondenpoep kan worden opgeruimd. Zoals een schepje of een zakje. Hondenbezitters die de hondenpoep niet opruimen riskeren een boete van € 140,-.

Een ergernis bij hondeneigenaren is het ontbreken van voldoende afvalbakken om de hondenpoep op te ruimen zodat te lang met een zakje hondenpoep gewandeld wordt wat niet hygiënisch is. “In alle wijken komen ondergrondse afvalcontainers met aan de zijkant een zwerfvuilklep waar de hondenpoepzakjes ingedaan kunnen worden. Er is extra geld gereserveerd in de kadernota om op veelgebruikte hondenroutes vuilnisbakken bij te plaatsen. Hondenpoepzakjes kunnen in de afvalbakken, in de zwerfvuilklepjes of mee naar huis worden genomen”, zo laat de gemeente weten.

Eenmalig
Met name aan de zeekant van de Helderse zeedijk ontbreken afvalcontainers om hondenpoepzakjes te deponeren. In dit langgerekte en druk bezochte hondenlosloopgebied ontbreken afvalbakken wat leidt tot het weggooien van gevulde hondenpoepzakjes in putten, goten en bermen. “Het is de verantwoordelijkheid van de hondenbezitter om de hondenpoep op te ruimen en in de vuilnisbak te doen. Gevulde hondenpoepzakjes horen niet in het groen, de goten of de kolken.”

De inzet van de hondenpoepzuiger was eenmalig. “We hebben de stad eenmalig schoongemaakt voor een goede, schone start in het vaarjaar en het begin van het buitenspeelseizoen. Het is nu aan de hondenbezitter om het netjes te houden”, zo besluit de gemeente.

Meer informatie over het hondenpoepbeleid van de gemeente: www.denhelder.nl/honden

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button