Recensie

Costa!! (recensie)

Advertentie:

In 2001 maakten we in de film Costa kennis met het vakantieleven aan de Spaanse kust. Mooie jongeren die zich tegoed deden aan drank, dansen en de liefde. Stuk voor stuk ingrediënten die in veel romantische feelgoodfilms de basis vormt. In 2022 keren we met de film “Costa!!” terug en kunnen we zien hoe het er nu gaat.

Regisseur Jon Karthaus (Homies, Zoop in Afrika) mocht met een nieuwe cast afreizen naar het zonnige Lloret de Mar om dat in beeld te brengen. Hij schreef samen met Diederik Jekel het script, waarin alleen Katja Schuurman van de oude cast als Frida terugkeert. Aan de Spaanse kust zien we hoe Thomas (Fernhout) een afgetakeld reclamebord van zijn ooit zo fameuze club “Costa” probeert te herstellen. Aan de telefoon spreekt hij met zijn ex Frida (Schuurman) die hem vanuit Nederland vertelt dat hun dochter Anna (Hoes) samen met haar vriendin Bibi (Van Eer) naar Vietnam gaat voor een backpack rondreis. Frida heeft Anna altijd beloofd dat zij samen nog eens naar de Costa zullen gaan, maar Anna gaat liever met Bibi weg.

Als blijkt dat de reis naar Vietnam niet doorgaat besluiten de meiden na aandringen van Bibi om stiekem samen naar haar vader in de Costa te gaan. De moeder van Bibi, Trudie (De Bruin) is haar leven met haar man zat en wil scheiden om weer meer te gaan genieten. Als ze hoort dat de meiden naar de Costa onderweg zijn zoekt ze Frida op om samen ook naar Spanje af toe reizen.
Wanneer Anna en Bibi bij de Costa aankomen blijkt het een vervallen onderneming te zijn met schulden.

Battle of the Bars
Vader Thomas probeert samen met de blonde manager Monica (Henrard), entertainer Raul (Kroon), barkeepster Esmee (Zweerman) en de proppers Mike (Aerts) en Kay (Erdglu) de tent in leven te houden. De verlegen Anna besluit dat er wat moet veranderen aan het sterk verouderende concept. Het oubollige karakter van de tent moet volledig op de schop en het publiek moet weer naar de Costa komen. Om dit te bereiken gaan ze als Costa meedoen aan “The Battle of the Bars”, waarbij naast een geldprijs de naamsbekendheid mogelijk nog belangrijker is. Daarnaast zien we de belevenissen van de moeders Frida en Trudie die per auto onderweg zijn. Belangrijk is of de verlegen Anna er in slaagt om de Costa weer op de kaart te krijgen en gunnen we haar ook succes in de liefde.

Abbey Hoes is als Anna het stralende middelpunt en verdient met haar onschuldige uitstraling gelijk de gunfactor. Onzeker van zichzelf weet ze toch te overtuigen en te verrassen. Stephanie van Eer is als Bibi de perfecte tegenpool van Anna. Duidelijk, recht door zee en confronterend.
Tina de Bruin (Toren C) kon zich heerlijk komisch uitleven als moeder Trudie die alles wil doen wat binnen haar huwelijk niet meer gebeurde. Katja Schuurman, die in de eerste Costa een propper speelde, is nu de ongeruste moeder Frida die door Trudie meegesleept wordt.

Liza Zweerman is de cocktailspecialiste Esmee die altijd kwaad lijkt te zijn. De mooie mannen zijn Soy Kroon, Oscar Aerts en Sinan Eroglu die als Raul, Mike en Kay op de dames jagen. Een leuk verhaal dat door deze goed gekozen cast heerlijk in beeld is gebracht, waarbij natuurlijk de romantiek niet mag ontbreken. Dus ga er maar lekker voor zitten en ‘feel good’.

Regie: Jon Karthaus
Met: Abbey Hoes, Stephanie van Eer, Katja Schuurman, Tina de Bruin, Roeland Fernhout, Ella-June Henrard, Lisa Zweerman, Soy Kroon, Oscar Aerts, Sinan Eroglu, Zoey Ivory
Kijkwijzer: 12 Jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button