Schagen

Duurzame producten met een verhaal

Schagen – De ‘We-Cycle shop’ van het werkleerbedrijf de Factorie gaat vanaf 4 mei elke woensdagmiddag open. Alle producten die er door de kandidaten gemaakt worden, zijn vanaf dan voor iedereen te koop op de Zijperweg 14 in Schagen. “Een bijzonder moment,” zegt een enthousiaste Hanneke van Zanen, welzijnsconsulent bij de Factorie. “Alles wat in de winkel staat, wordt met veel liefde, plezier en passie gemaakt. De makers zijn er trots op. Zeker wanneer ze hun werk mogen tentoonstellen en verkopen. Het is die kers op de taart.”

De Factorie is onderdeel van Wonen Plus Welzijn en is opgericht om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een veilige kans te geven binnen een veilige werkomgeving. “We kijken naar talenten en mogelijkheden, in plaats van naar de beperkingen,” licht Hanneke toe. “Het idee achter de Factorie is dat onze kandidaten door zinvol bezig te zijn weer zelfvertrouwen krijgen, zodat ze uiteindelijk kunnen doorstromen naar externe werkplekken. We geven ze een steuntje in de rug en geven praktische hulp om hun leven weer op de rit te krijgen.”

De ‘We-Cycle shop’ is startklaar en is gevuld met prachtige handgemaakte items uit de diverse werkplaatsen van de Factorie. Zo zijn er in de houtwerkplaats insectenhotels, nestkastjes, plantentafeltjes en poppenbedjes gemaakt. En is er bij het naaiatelier gewerkt aan onder andere kussens en tassen (van oude spijkerbroeken), keukenschorten, feestelijke en duurzame vlaggenlijnen en de dekentjes voor de poppenbedjes van de houtwerkplaats.

100% duurzaam

Hanneke: “De naam ‘We-Cycle-shop’ is een bewuste keuze en past perfect. Alle producten worden namelijk niet alleen met de hand gemaakt, ze worden ook gemaakt van oude materialen. Op en top duurzaam dus. Duurzaam en met een eigen verhaal.” Naast het zelf ontwikkelen van producten voor de algemene verkoop, werken de kandidaten van de Factorie ook in opdracht en dus op maat. “Zo zijn we op dit moment bezig met het maken van tassen van oude bouwdoeken,” geeft Hanneke als voorbeeld. “Het bouwbedrijf wilde de doeken hergebruiken, maar wist niet zo goed hoe. Samen hebben we dit bedacht. Hoe leuk is het dat de medewerkers straks allemaal een handgemaakte tas hebben van hun eigen doeken?!”

Meer weten over de Factorie? Over het werk dat ze doen, of over de producten die er verkocht worden? Of heeft u materiaal over dat ze wellicht kunnen gebruiken? Neem dan contact op met Hanneke van Zanen via 06 27483034 / 0224-273145 of mail naar h.vanzanen@defactorie.nl.

Toon meer

Leanne van Gemeren

Mijn naam is Leanne van Gemeren (21). Ik was tot en met oktober 2022 werkzaam bij Regio Noordkop als Redactiemedewerker en studeer Creative Business.

Wellicht ook interessant

Back to top button