Cultuur/NatuurHollands Kroon

‘Maai Mei Niet’ voor bloemen en bijen

Adverentie

Hollands Kroon – In de afgelopen jaren is driekwart van de insecten verdwenen. Daar kan iedereen iets aan doen! Namelijk door juist niets te doen. Tijdens de hele maand mei laat de gemeente Hollands Kroon het gazon groeien en maaien zij minder. Zo geven ze vlinders, vogels, bijen en andere insecten weer een plek in de groene leefomgeving.

Vooral in het voorjaar is het slim om het maaien nog even uit te stellen. In mei hebben insecten minder keuze uit bloemen dan in de zomer. Door maar één keer in de maand te maaien, trekt het groen tot wel tien keer meer bijen aan. Laat het gras dus haar gang gaan en geef ruimte aan paardenbloemen en madeliefjes.

Gemeente Hollands Kroon gaat minder vaak maaien. Het gras komt dan hoger te staan en er ontstaat bloemrijk groen. Dit is goed voor de biodiversiteit (het aantal verschillende planten en dieren in de omgeving). Zij starten hiermee door een aantal gazons op verschillende begraafplaatsen de hele maand mei niet te maaien. Ook op verschillende andere plekken in de gemeente gaan ze anders maaien. Bij deze locaties zijn informatieborden te vinden. Daarop staat een QR-code die naar een enquête verwijst. Met deze enquête monitoren zij de mening van inwoners en polsen zij of de inwoners meer bloemrijke hooilanden in het openbaar groen van Hollands Kroon willen zien.

Zelf aan de slag met Maai Mei Niet? Inwoners kunnen hun gazon aanmelden via de website van de organisatie en leuke tips ontvangen. Tel in het laatste weekend van mei de bloemen en kruiden in een vierkante meter van het gazon en geef deze online door. Zo wordt de nectarscore berekend. Door alle resultaten samen te voegen, wordt bekend wat er groeit in de Nederlandse tuinen en hoeveel extra bijen de gemeente in mei helpt overleven. Kijk voor meer informatie op www.maaimeinietnederland.nl.

Maaitips
Goed nieuws: er is dus het meest te bereiken door minder te doen. Ook graag meedoen en (gedeeltelijk) minder maaien? Lees dan de volgende vijf tips:

 1. Kies de juiste maaiplek
  Kies de plek achter in de tuin zodat niemand er te vaak overheen loopt, of maai alleen een strook kort voor de looppaden. Laat de plek die niet gemaaid wordt het liefst in de volle zon staan (insecten houden van warmte). Maai halve stroken per keer, zo wordt de grasmaaimachine niet overbelast.

 2. Vermijd pesticiden en bemest niet
  Pesticiden zijn overbodig, schadelijk en verstoren het evenwicht in de bodem. Zonder is gezonder, voor de tuin en voor bewoners zelf. Als er niet bemest wordt zal de groei van het gazon vertragen en krijgen bloemen meer kansen.

 3. Speel met de lengte van het gras
  Probeer eens te maaien op een hogere stand. Langer gras is beter bestand tegen droogte en mosvorming. En dieren vinden er een schuilplaats of planten waarop ze hun eitjes leggen.

 4. Voorjaar: zaai een biodivers zadenmengsel
  Mensen kunnen sneller meer bloemen krijgen door hier en daar 1 vierkante meter graszoden te verwijderen en daar bloemen in te zaaien of planten. Let erop dat er gifvrije zaden worden gebruikt. Die zijn hier ook online te koop.

 5. Najaar: plant (gifvrije) bloembollen
  Plant in het najaar (gifvrije) bloembollen zoals krokussen, sneeuwklokjes en narcissen. Ze zullen bloeien in het vroege voorjaar en voedsel bieden voor de hommels, want dat zijn de vroegste vliegers. Wacht met maaien tot het blad van de uitgebloeide bloembol vergeeld is. Maai tot die tijd eromheen.

Maai Mei Niet Nederland is een initiatief van de Bijenstichting, Flora van Nederland en Stichting Steenbreek, als vervolg op het succesvolle initiatief Maai Mei Niet in België door Knack.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button