
Den Helder – De gemeenteraad van Den Helder gaat in een extra vergadering praten over de bestuurscrisis die is ontstaan nadat de fractie Beter voor Den Helder (vijf zetels) uit de coalitie is gestapt en het vertrouwen in het college heeft opgezegd. Deze vergadering vindt plaats op dinsdag 7 mei 2024 en begint om 19.30 uur. De vergadering is live te volgen via de website van de gemeente en de TV-zender van Regio Noordkop (kanaal 41).
De bestuurscrisis ontstond tijdens de raadsvergadering van 22 april 2024, toen de Helderse gemeenteraad (waaronder coalitiepartners) tot twee keer toe de wethouderskandidaat van Beter voor Den Helder wegstemde, terwijl zijn benoeming een afspraak uit het coalitieakkoord was. Fractievoorzitter Carlo Assorgia stapte direct daarna uit de coalitie. De extra raadsvergadering van 7 mei is geagendeerd op verzoek van de fracties van Behoorlijk Bestuur, Samen Actief, de Stadspartij Den Helder, de PVV en fractie Pastoor. Het doel van de vergadering is het bespreken van de bestuurlijke situatie naar aanleiding van de breuk in de coalitie en de ontvangen reacties hierop.
Momenteel hebben de raadsleden een week vakantie en dus was dinsdag 7 mei de eerste mogelijkheid om als raad bij elkaar te komen. Op maandag 6 mei staan immers reguliere raadscommissies op de agenda. Ook gaat Carlo Assorgia deze maandag in gesprek met Harrie van Dongen, fractievoorzitter van de Stadspartij. De verhouding tussen die twee (voormalige) coalitiepartners is gespannen, nadat Assorgia via een Whatsapp berichtje aan Van Dongen liet weten dat de kans dat de Stadspartij in de nieuwe coalitie komt klein is. Assorgia zegt namens Beter voor Den Helder met alle fracties, zowel coalitie als oppositie, in gesprek te gaan en hoopt op 21 mei (tijdens de reguliere raadsvergadering) het nieuwe bestuur bekend te kunnen maken.
Dit is weer een politieke stap naar een grotere mate van onrust in onze gemeente. De gemeenteraad van Den Helder draait op volle toeren met crisis na crisis, en nu hebben we weer een extra vergadering op de agenda staan om de rommel op te ruimen die Beter voor Den Helder heeft achtergelaten door abrupt de coalitie te verlaten. Dat ze uit de coalitie stappen juist na een conflict over een wethoudersbenoeming die nota bene in het coalitieakkoord was afgesproken, laat zien hoe broos en onbetrouwbaar politieke afspraken in onze stad zijn geworden.
Deze hele situatie oogt als een machtsspel op het hoogste niveau, waarbij het niet gaat om wat het beste is voor Den Helder, maar wie de politieke overhand kan houden. Door deze onrust zet Beter voor Den Helder niet alleen de gemeentelijke stabiliteit op het spel, maar ook het vertrouwen van de inwoners in het gemeentebestuur.
Het feit dat deze extra vergadering nodig is, toont aan dat onze gemeentepolitiek een wirwar van persoonlijke vetes en politieke oneerlijkheid is geworden. Carlo Assorgia’s belofte om met alle partijen te praten klinkt leeg en strategisch, bedoeld om zijn eigen politieke hachje te redden. Wat moeten inwoners nog geloven als zelfs duidelijke afspraken in het coalitieakkoord worden genegeerd?
Op 21 mei, als het nieuwe bestuur bekend wordt gemaakt, moeten we kritisch zijn op de intenties achter deze nieuwe samenstelling. Gaat dit écht over het welzijn van onze stad, of is het gewoon een nieuwe ronde in het politieke schaakspel waar de gewone burger weer het nakijken heeft?
Of er op 21 mei een nieuw bestuur bekend gemaakt wordt moet ik nog zien. Voor hetzelfde geld gaat dit nog maanden duren.
Assorgia bedrijft op Nederlands lokaal niveau politiek die het heel goed zou doen in Moskou en Pyongyang echter in het geheel niet in onze gemeente. Hij heeft de stekker klaarblijkelijk permanent in handen en trekt die eruit en sluit hem weer aan wanneer het hem belieft. Ik hoor hem niet meer over zijn gedroomde wethouders kandidaat. Heeft hij nu om niet alleen in zijn horecagelegenheid water bij de wijn gedaan en zijn kandidaat laten vallen als een baksteen als concessie aan hen die daar dan wel weer moeten voldoen aan zijn eis tot realisatie van een hotel op Willemsoord? Ongelooflijk dat dit zomaar mogelijk is. Waar blijft de burgemeester en waar blijft de raad? Wat er nu gebeurt is ongehoord.
Lang leve de democratie, want een dictatuur is ook niet alles. Dat neemt niet weg dat Assorgia erg weinig in de weg wordt gelegd bij zijn pogingen om de gemeenteraad in een ijzeren, bij vlagen dictatoriale greep te houden, hoewel de weigering door de coalitie van zijn aangedragen wethouder toch een teken van protest was, dat nu overigens alweer snel te lijkt worden ingeslikt. Waar onze burgemeester blijft? Die heeft het druk met recepties, nietszeggende en weinig beklijvende toespraken, huldigingen en ervoor zorgen dat zijn eigen hachje niet in gevaar komt. Ik denk dat de door velen verguisde Koen Schuiling het niet zo ver had laten komen, maar ja, dat is denken en niet weten. En daar koop je niet zo veel voor…. Zeker geen nieuw gemeentebestuur, waar Den Helder hard aan toe is.