Uitgaan

Landschap Noord-Holland organiseert fietstocht langs broedvogels op Balgzand

Advertentie:

Den Helder – Het broedseizoen is volop aan de gang en dat is een spannende tijd. Normaal gesproken is Balgzand bij Den Helder afgesloten voor publiek, maar tijdens deze excursie op zondag 12 mei kunnen natuurliefhebbers mee om zelf alle vogels te zien en de bijzondere sfeer te beleven. Er zijn maar weinig andere plekken in Noord-Holland waar zoveel vogels bij elkaar te zien zijn.

Broedvogels, zoals de lepelaar, tureluur, kluut, visdief, scholekster en maar liefst vier soorten meeuwen, broeden hier graag op de schorren langs de dijk. Vlak bij hun rijk gedekte tafel: de wad bodem. Ook biedt Balgzand een goede rustplaats voor trekvogels, zo goed dat ze soms zelfs hun reis naar het noorden nog wat uitstellen. Is hun verenkleed al gewisseld naar het zomertenue, dan valt er veel te genieten.

Bij deze excursie wordt binnendijks gefietst van het Kuitje naar de Kooyhoekschor, waar bij hoog water de meeste vogels zitten. Bij het vertrekpunt zijn leenfietsen aanwezig. De fietstocht heen en terug is ongeveer vijf kilometer. Onderweg wordt regelmatig gestopt om vogels die in en langs het kanaal zitten of in de Balgzandpolder, te bekijken. Bij het keerpunt gaan deelnemers de dijk op. Deze plek biedt een prachtig uitzicht over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van de Kooyhoekschor. Het is om 11:00 uur hoog water en veel vogels hebben zich verzameld op deze belangrijke rustplek.

Aanmelden
De excursie vindt zondag 12 mei van 10:30 tot 12:30 uur plaats vanaf informatiepunt ’t Kuitje, gevestigd aan Oostoeverweg 80 in Den Helder. Landschap Noord-Holland heeft een telescoop beschikbaar gesteld, maar mensen met een verrekijker wordt opgeroepen deze ook mee te nemen. Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van twaalf jaar en ouder. Wel is het nodig een plekje te reserveren, het is helaas niet mogelijk om ter plekke aan te sluiten.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button