Uitgaan

Geslaagde eerste editie Jazz at the Dockyard

Advertentie:

Den Helder – Onder de noemer “Jazz at the Dockyard” vond zondagmiddag in en rond schouwburg De Kampanje een klein festival plaats. Aanleiding was het 20-jarig bestaan van de Jazzstichting Nieuw en Diep, dat een aantal keer per jaar jazzconcerten organiseert voor de liefhebbers uit Den Helder en omstreken. In de loop der jaren werden meerdere locaties gebruikt, maar de meest bekende is natuurlijk Windkracht 13.

Toen deze sloot ging de stichting een samenwerking aan met de Kampanje, waar de concerten nu plaatsvinden. Ook deze zondag was de Kampanje gastheer van het gratis festival. Als opwarmer gaf de Helderse Bigband “Frankie Goes To” een kort concert op de koude kade voor de deuren van de Stadshal. In de kleine zaal beet de groep “Henry Hey’s Waterfront” het spits af.

De pianist Henry Hey komt uit de Jazzscene van New York en heeft in Nederland gewerkt aan het laatste project van David Bowie, “Lazarus”. Samen met drummer Marc Schenk en basgitarist Mark Haanstra wisten zij het publiek te boeien met een energiek optreden. In restaurant Stoom speelde als eerste Vibrafonist Frits Landesbergen met zijn trio, bestaande uit Edwin Corzilius (Bas) en Martien Oster (Gitaar). Zij vielen in voor de zangeres Dorona Alberti en haar twee begeleiders, die verhinderd waren. De warme klanken van de vibrafoon met begeleiding waren een gewaardeerde vervanger.

Traktatie
Ook Benjamin Herman, de voorman van de “New Cool Collective” was verhinderd. De band was de eerste grote band in de goed gevulde Stadshal. Met de Amerikaanse jazzmuzikant Efraïm Trujillo als vervanger was de band weer een traktatie voor de toegestroomde liefhebbers. De tweede helft van de middag opende in de kleine zaal met het enthousiaste trio “Montis, Goudsmit & Directie”. Drummer Cyril Directie praatte het programma energiek en humoristisch aan elkaar. Aan de gezichtsuitdrukkingen van gitarist Anton Goudsmit was ook duidelijk te zien dat hij er lol in had. Hoofdinstrument was wel het Hammond orgel dat door Frank Montis het muzikale gezicht aan het concert gaf.

Tweede act in restaurant Stoom was weggelegd voor het Rinus Groeneveld Kwartet. De saxofoon veteraan weet zijn tenorsax als een van de beste te bespelen. Zelfs met één arm achter zijn rug langs weet hij door te spelen. Begeleidt door gitaar, drum en elektrische Rhodes Piano wisten de mannen een heerlijke sfeer in het restaurant te brengen. De tweede grote act in de Stadshal was het 8-koppige funkcollectief “The Jig”. Zij zijn de afgelopen twintig jaar al meerdere malen door de Jazzstichting ingehuurd. Deze mannen weten met de krachtige koperblazers sectie en de bassen de zaal op zijn grondvesten te laten schudden. Met Mr. Ruben Seyferth als zanger weet deze Mokumse band een brug te slaan tussen de Jazz, de funk en de rock en roll.

De organisatie kan terug kijken op een geslaagd evenement en menig bezoeker zou Jazz at the dockyard graag als evenement terug zien. De stichting zit niet stil en heeft op 11 september het volgende concert gepland van Saskia Laroo met Quartet Jazzkia.

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button