
Den Helder – Natuurgebied Balgzand bij Den Helder wordt wel de vogelrijkste plek van Noord-Holland genoemd. Duizenden vogels vinden hier, aan het begin van de Waddenzee, rust en voedsel. Het gebied is afgesloten voor publiek. Eén keer per maand kunnen belangstellenden mee met een vogelexcursie van Landschap Noord-Holland. Zondag 11 juni kan er weer een kleine groep met de gids mee het gebied in.
Nergens in Nederland kunnen natuurliefhebbers zoveel vogelsoorten zien als op het wad. In deze tijd van het jaar zijn er dikwijls bergeenden te zien met hun jongen. Ook scholeksters en lepelaars verblijven graag op het wad en doen zich tegoed aan de overdaad aan voedsel. Een wonder dat deze prachtige vogels zo wit blijven in de modderige omgeving. Balgzand is een rustgebied. Deze excursie is een unieke kans voor ervaren vogelaars, maar ook voor natuurliefhebbers die benieuwd zijn naar de spectaculaire waddennatuur, verscholen achter de hoge dijk.
Er wordt binnendijks gefietst van het Kuitje naar de schor, waar de meeste vogels zitten. Er zijn leenfietsen bij het vertrekpunt aanwezig. De fietstocht heen en terug is ongeveer vijf kilometer. Onderweg wordt gestopt bij een uitkijkpunt, boven op de dijk, dat uitzicht biedt over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van de Kooyhoekschor. Er is een telescoop beschikbaar. Bezitters van een verrekijker wordt aangeraden deze bij zich te hebben. Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van 12 jaar en ouder.
Vertrek
De excursie is op zondag 11 juni van 13:30 tot 16:00 uur. Geïnteresseerden wordt opgeroepen vooraf te reserveren. Ter plekke aansluiten is mogelijk, maar dan contant en graag gepast betalen. Verzamelen voor vertrek bij Natuurinformatiepunt ’t Kuitje; Oostoeverweg 80. Verdere informatie en reserveren is te vinden op www.gaatumee.nl.
Ik werd verwekt in het midden van de vorige eeuw en er gaat geen dag voorbij dat ik niet in vreugde terugdenk aan de onbeperkte mogelijkheden die de omgeving van Den Helder in die tijd voor een opgroeiend kind nog had. Eigenlijk liep ik letterlijk rond in de voetsporen van ´Bertus Kikkert´ echter zonder geweer en met andere ogen natuurlijk. De ´bunkerstad´ en ´t Wad´ waren nog terreinen en gebieden waar je je als kind in die tijd relatief vrij bewegen kon, ik ken de smaak van een bruinvis of van een duinkonijn daarom ook nog. Niet dat dat nou heel belangrijk is maar de vrijheid om ongezien dagenlang in de natuur te verblijven en: vuurtjes te stoken, mosselen en krabben te verzamelen en te koken, palingrepen uit te leggen tussen de pieren (en ook werkelijk nog wat te vangen…) of ook allerlei soorten eieren te verzamelen en uit te blazen of op te eten, is voorgoed verleden tijd. Mijn eigen kinderen zou ik een leven zonder deze belangrijke natuurwaarden niet in kunnen loodsen. Gelukkig zijn er voor Nederland nog voldoende alternatieven voorhanden en is het reizen naar ´de streken van de oorspronkelijke vrijheid´ juist weer veel aangenamer en gemakkelijker geworden. Natuur is tenslotte iets dat je alleen echt compleet kunt beleven door je erin te bewegen en het zo te doorleven. Er alleen naar kijken schept namelijk een afstand die later in het leven van een mens onoverbrugbaar wordt. Dat heeft een zekere tragiek maar het is tegelijkertijd niet iets wat een mens zou kunnen gaan missen. Wat je nooit kende kun je tenslotte helemaal niet ontberen.
Hier te lande resten ons slechts nog het alom aanwezige prikkeldraad, de aanwijzingen en verbodsborden van de overheid, de verrekijker natuurlijk en het smadelijke gebruik van tft-schermen. Ook leuk hoor, die laatste twee, maar anders.