Cultuur/NatuurDen HelderVideo

Poeziefanaten opgelet! Bij School 7 kun je vanaf nu terecht voor de Poëziefoon (video)

Adverentie

Den Helder – Voor poëzie kon je natuurlijk altijd al bij de bieb terecht, maar vanaf vandaag heeft de Helderse bibliotheek School 7 een nieuwe dimensie aan de dichtbeleving toegevoegd. De Poëziefoon: een poëziehoek met wel 34 gedichten op bestelling, verdeeld over zeven categorieën. Stadsdichter Yanaika Zomer schreef er een speciaal gedicht voor, dat ze voordroeg bij de opening.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

1 reactie

 1. Beste jongeren, ik ben ontzettend blij met dit initiatief voor jullie. Als het zelfs maar 1 of 2 van jullie bereiken mag is het ´telefoon project´ wat mij betreft al volledig geslaagd. De draaitelefoon heet trouwens een T65 en hij kwam midden jaren 60 op de markt. Zelf gebruik ik de T65 ook maar geen ´draaier´, ik heb nog steeds de eerste druktoetsversie uit eind jaren 70 naast mijn mobieltje natuurlijk.;), die is trouwens weer chill tegenwoordig, zo´n oude telefoon Voor de meesten van jullie is poëzie helaas niet toegankelijk genoeg en dat is wel een beetje jammer want iedereen kan er zeker gemoedsrust en zin om te leven uithalen. Poëzie biedt schoonheid en troost en is zo´n soort cadeau dat je maar enkele keren in je leven kunt uitpakken. Zelf was ik al bijna met pensioen toen ik mijn fascinatie en talent voor literatuur en poëzie ontdekte. Niemand had het ooit aangeboord bij me, ik wist het zelf dus helemaal niet. Dat kwam doordat er eenvoudigweg geen aandacht voor was vroeger in het onderwijs, maar het heeft mijn leven gelukkig alsnog enorm verrijkt met als heerlijk gevolg dat ik nu zelfs voor dagbladen mag schrijven.Vergeten jullie vooral ook niet ´Lorca´ te lezen? Lorca dat is mijn absolute favoriet onder de dichters, ik leerde er zelf zelfs Spaans voor op hoge leeftijd, maar wanneer je eenmaal op jacht gaat naar poëzie is dat leren van een nieuwe taal echt nog maar een fluitje van een cent!
  Hieronder staan nog twee ´cadeautjes´ zodat jullie er alvast wat zin in krijgen: als eerst koos een gedicht van Lorca en daarna vinden jullie een link naar een film die handelt over ´Metaááforas´ ;). Vergeet vooral niet dat gedichten niet altijd een betekenis hoeven te hebben maar soms alleen als een aanzet of aansporing bedoeld zijn voor de lezer of liefhebber en wel om zichzelf en zijn (werkelijke) eigen aard te ontdekken. Alles dat je zelf bent vind je namelijk terug in elk gedicht, en dan nu Lorca:

  Ontwaak

  De kam van de dag

  komt tevoorschijn.

  De witte kam

  van een gouden haan.

  De kam van mijn lach

  komt tevoorschijn.

  De gouden kam

  van een dolende haan.

  En dan als extraatje nog de link van een heerlijke film voor jullie. Een film die gaat over een andere dichter en wel nu eentje uit Chili. Zijn naam is Pablo Neruda en hij heeft in de vorige eeuw, vlak voor hij stierf, de Nobelprijs voor literatuur gekregen. Vooral gaan kijken, het is een film die levenslang blijft hangen! 😉

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: