Sport

Ronde van ’t Veld: Gezelligheid en Topsport gaat hand in hand

Irene Schouten wint zeer overtuigend

Adverentie

’t Veld – De Ronde van ’t Veld is dit jaar wederom een schitterend evenement geworden. Spannende koersen tussen gelijkwaardige renners en een perfecte samenwerking met de KNWU. De Ronde van ’t Veld maakte grote indruk op de toeschouwers, die ook genoten van de sfeer.

Vorig jaar werkte de weersomstandigheden niet mee. Voortdurend waren de weergoden vervelend. Sven Baas, voorzitter van het Pinksterkermis Comité ’t Veld voelde zich dan ook na afloop een tevreden mens. “In 2007 ben ik begonnen met dit avontuur. Sinds 2018 ben ik voorzitter en het is een uitdagende functie geweest. We gingen van vier naar drie dagen kermis en de daaropvolgende twee waren de corona-edities. We hebben het geflikt, maar het kostte ook de nodige tijd en energie en niet te vergeten het creatieve schakelen binnen ons hele comité. Daar ben ik oprecht trots op. Ik geef na vandaag het stokje door.”

Dikke Banden rugzak
Op Tweede Pinksterdag begon de Ronde van ’t Veld met de Dikke Banden Rugzak Race. Die is bedoeld voor alle jonge kinderen uit ’t Veld, Zijdewind en de Moerbeek. Ze mochten kiezen uit 1 of 2 rondjes over het parcours rijden (2 of 4 km rijden). Daarna was het de beurt aan de Funklasse. Pinksterkermis vrijwilliger Roel Koenis: “Die naam moet en kan eigenlijk veranderd worden. Het niveau was echt heel goed. Veel sterke rijders die regelmatig op de fiets zitten en die soms wedstrijden rijden of willen beginnen met koersen. In deze klasse rijden ze 15 rondjes (30 km). Er werden opvallend veel premies door het publiek beschikbaar gesteld. De rijders werden er zichtbaar nog fanatieker door.

Aan het eind van de rit was er helaas een zware val. Een nog onervaren rijder raakte het wiel van zijn voorganger en kwam ernstig ten val. De ambulance was snel aanwezig en de onfortuinlijke sportman werd naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd gelukkig na intens onderzoek vastgesteld dat er geen breuken waren. De geschrokken sportman mocht weer naar huis. Koenis: “De enige smet van deze dag. We zijn even zeer geschrokken. We lieten als organisatie zien professioneel in te grijpen.” Door de ambulance en de val kwam de start van de Dames Belofte Elite fors later. Het kon de toeschouwers langs de kant niet veel schelen, de stemming zat er goed in. Voor het eerst was in het programma van de Ronde van ’t Veld opgenomen het regionaal kampioenschap voor vrouwen. Alle beloften uit de KNWU districten Noord-Holland, Zuid-Holland en Midden waren gretig aan de start gegaan. Vijf rondes voor het eind werd het peloton uit koers gehaald dat op een ronde was gezet en zo kreeg de kopgroep alle ruimte. Het werd een spannende strijd met uiteindelijk een kopgroep van vijf.

IJzersterke Irene
Schaatsster Irene Schouten bleek al snel de sterkste. De drievoudig Olympische schaatskampioen won het eerste regiokampioenschap bij de vrouwen. Ze wist vooraf dat ze favoriet was en ze kreeg veel aandacht van lokale fans. Ze kent de kermis en de ronde die ze net won goed. “Ik woon in Zwaagdijk–Oost en had hier bijna fietsend naar toe kunnen komen.” Schouten staat er na afloop bij alsof ze net een rustige trainingsrit heeft gemaakt. Ze straalt kracht uit. Een kermismedewerker met grote hoed op zegt iets wat veel instemming krijgt bij de mensen die om hem staan. “Geweldig toch dat ze uit deze buurt komt, een nuchtere meid waar we trots op zijn. Daar kunnen er nooit voldoende van zijn!”

Meis Poland uit Warmenhuizen komt ook uitstekend tot haar recht met een tweede plek. In de laatste ronde moest ze wel accepteren dat Schouten kon wegsprinten en niet meer in te halen viel. Ze accepteerde dat en zei vol bewondering dat de winnares wel heel hard kon rijden. Twee weken terug won Schouten ook al de ronde van Lekkerkerk. Ondertussen komen de plaatselijke toppers in actie bij de afsluitende race. Binnen deze categorie zijn er drie klassementen: de heren rijden 10 rondjes, de dames acht en de jeugd tot 15 jaar zes rondjes. De gemiddelde snelheid is tussen de 30 en 35 kilometer per uur. Pim Hackman uit Heemstede heeft de beste tijd. Heel knap op de tweede plek eindigde Leroy Weyers uit Schagerbrug. Bart Sinnige uit Schagen is heel netjes op de derde plek terechtgekomen. Na deze laatste rit was het nog lang zeer gezellig in ’t Veld. Het was druk en er werd geproost op deze editie van de ronde, het goede leven en de kermis.

Artikel geschreven door Bert Bronk, foto’s: Dirk Snel

Toon meer

Albert Bronk

Albert Bronk is sportverslaggever bij Regio Noordkop. Je treft hem bij het voetbal, het wielrennen, hockey, zwemmen, judo en op tal van andere sportieve locaties. Tips, nieuws of suggesties voor Albert? Mail naar sport@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button